HAMAS’ın yeni lideri Yahya Sinwar kimdir?

Haber Merkezi – HAMAS, İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinwar'ı lider olarak atadı.

HAMAS’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Sinwar, HAMAS’ın yeni lideri oldu.

Yahya Sinwar kimdir?

HAMAS, İran'ın başkenti Tahran'da 31 Temmuz'da suikasta uğrayan İsmail Haniye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Yahya Sinwar'ın seçildiğini duyurdu.

HAMAS Siyasi Büro Başkanlığına seçilen Yahya Sinar, 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi.

Tıpkı İsmail Haniye gibi aslen 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kentinden olan Sinwar, yüksek öğrenimini Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

İki defa tutuklandı

İsrail tarafından, ilk defa 1982 yılında tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinwar, 1985 yılında "gizli bir örgüt kurmak" suçundan ikinci kez tutuklandı.

Sinwar, 1988’de İsrail tarafından tutuklandığında 4 kez ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkum oldu ve 23 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.

HAMAS'ın Mısır aracılığıyla İsrail ile 11 Ekim 2011'de yaptığı esir takası anlaşması çerçevesinde serbest kalan Sinwar, HAMAS'ın siyasi bürosuna üye oldu.

Sinwar, 2017'de HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanı seçilen İsmail Haniye'nin yerine HAMAS'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı görevine geldi.

Arap basınında Mayıs 2021'de çıkan haberlerde, Sinwar'ın İsrail hava saldırısından kurtulduğu belirtildi.

HAMAS’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın ilk kurucularından sayılan Sinwar, aynı zamanda HAMAS’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusu.

Aksa Tufanı’nın sorumlusu

HAMAS'ın güvenlik sorumluluklarını üstlenen Sinwar, basında çokça yer almayan isimlerinden biri olarak biliniyor.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başsavcısı Karim Khan, geçen mayıs ayında yayımladığı bir videoyla UCM'nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi'nden Sinwar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti.

İsrail, HAMAS’ın yeni lideri olan Sinwar'ı 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonunun “bir numaralı sorumlusu” olarak gösteriyor.