BM, 'Hamas saldırılarına katıldığı' iddiasıyla 9 çalışanının işine son verdi

Haber Merkezi - BM, 7 Ekim'deki Hamas saldırısına dahil olduğu iddiasıyla dokuz çalışanının işine son verdi.

Rûdaw’ın Washingtom muhabiri Sinan Tunç BM Genel Sekreteri António Guterres’inaylar öncesinden Filistinli mülteciler için çalışan UNRWA'nın bazı üyelerinin 7 Ekim 2023’te Gazze’deki saldırısına dahil olduğuna yönelik iddiaların araştırılmasını istediğini aktardı.

 BM sözcüsü Farhan Haq BM denetim kuruluşunun yaptığı soruşturma sonucunda “Birleşmiş Milletler, Filistinli mülteciler için çalışan UNRWA'nın dokuz çalışanının, Hamas'ın 7 Ekim'de güney İsrail'e düzenlediği saldırıda "dahil olmuş olabileceğini" ve işten çıkarıldığını söyledi.

BM sözcüsü Farhan Haq Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu dokuz kişinin işine son vermek anlamına gelen eylemleri gerçekleştirmek için yeterli bilgiye sahibiz" dedi.

19 personel hakkında iddia

Farhan Haq, BM İç Denetim Hizmetleri Ofisi'nin (OIOS), İsrail'in bu yılın başlarında yaptığı saldırıya toplam 19 UNRWA çalışanının karıştığı yönündeki iddialara ilişkin soruşturmasını tamamlamasının ardından konuştu.

Haq, “OIOS'un, kendisine sağlanan ve İsrail makamlarının elinde bulunan bilgilerin çoğunu bağımsız olarak doğrulayamadığını” sözlerine ekledi.

Sözcü ancak 9 personel için yapılan soruşturmada bazı delillere ulaşıldığını ancak bu delilleri kamuoyu ile şimdilik paylaşamayacaklarını kaydetti. 

muhabiriniz Sinan Tunç BM Sekreteri Sözcüsünün bulunan delillerin "tam olarak ispatlanamadığı" için kamuoyu ile paylaşılmadığını söyledi. 

BM Sözcüsü Hamas saldırılarına katıldığı tespit edilen 9 UNRWA çalışanının hepsinin erkek olduğunu kaydetti. 

UNRWA'nın 32 bin çalışanı bulunuyor

UNRWA'nın faaliyet gösterdiği bölgelerde 32 bin kişi çalışıyor, bunların 13 bini Gazze'de bulunuyor.

İsrailli yetkililere göre Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı çoğunluğu sivil olmak üzere 1.100'den fazla kişiyi öldürdü ve 200'den fazla kişi esir alındı. O zamandan beri İsrail'in askeri harekâtı bölgenin sağlık bakanlığına göre Gazze'de en az 39 bin 550 Filistinliyi öldürdü.

UNRWA 1949'dan bu yana Filistinlilere temel yardım sağlıyor.