Hiroşima kurbanları anılıyor

06-08-2022
Rûdaw
Etiketler Hiroşima Nagazaki Atom bombası
A+ A-

Haber Merkezi –  Japonya 77 yıl önce Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasında yaşamını kaybeden kurbanları anıyor. Bu yıl düzenlenen anmaya BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de katıldı.

Bugün 2’inci Dünya Savaşı'nın bitişini getiren Hiroşima ve Nagazaki'ye (6-9 Ağustos) atom bombası atılmasının 77’inci yıldönümü. Atom bombasının ilk defa kullanıldığı bu felakette toplam 220 binden fazla kişi ölmüştü. Japonlar o gün bedenlerinde ve yüreklerinde açılan yarayı hiçbir zaman iyileştiremedi.

Hiroşima’da hayatını kaybedenler ve yaralananlar için kentteki Barış Anıt Parkı’nda 77’nci yılında bir anma töreni düzenlendi.

Düzenlenen anma töreninde konuşan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, Barış Deklarasyonu'nda nükleer caydırıcılığa bağımlılığın dünyada ivme kazandığı konusunda uyararak "Hemen tüm nükleer düğmeleri anlamsız hale getirmeliyiz" dedi.

Törene ayrıca Başbakan Fumio Kishida, 99 ülkeden temsilciler ve 12 yıl aradan sonra etkinliğe katılan ilk kez BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de katıldı.

Guterres konuşmasında yeni bir silahlanma yarışının hızlandığı konusunda uyardı.

BM Genel Sekreteri, " Japonya, küresel güvenlik gerilimlerine rağmen ve nükleer silah bulundurmama, üretmeme veya ülkeye girmesine izin vermeme gibi üç ilkeye uyarak bu hedefin peşinden gidecek" dedi.

Nükleer bombalarla ilişkilendirilen patlama sonrasındaki mantar bulutuna atıfta bulunan Guterres, "3 çeyrek asır sonra, 1945'de şehrin üzerinde büyüyen mantar bulutundan ne öğrendiğimizi sormamız lazım" dedi.

Orta Doğu ve Kore Yarımadası'nda nükleer fısıltıların olduğu ciddi krizlerin çok hızlı yayıldığını dile getiren Guterres, "Mahşerden bir hata, bir yanlış anlama, bir yanlış hesap uzaktayız" ifadesini kullandı.

Japon medyasına göre bu yılki anmaya, koronavirüs pandemisinin ilk iki yılı olan 2020 ve 2021'de düzenlenen anmaya oranla önemli artış vardı. Anmaya 3 bin kişinin katıldı.

77 yıl önce bugün Amerikan ordusu Hiroşima’yı bombaladı

Japonya'nın Hiroşima kenti tam 77 yıl önce bugün Amerikan ordusunun attığı atom bombasıyla tarihinin en unutulmaz acılarından birini yaşadı.

6 Ağustos 1945 Pazartesi günü saat 08:15’te atom bombası taşıyan “Enola Gay” adlı B-29 bombardıman uçağı, Hiroşima’yı yerle bir eden “Little Boy” (Küçük Oğlan) adlı bombayı bıraktı.

Bin 400 kilo ağırlığında ve 3 metre boyundaki Little Boy’un, Batı Japonya’daki Çukoku bölgesinde yer alan Hiroşima’ya düşmesi tam 53 saniye sürdü. Bomba, yerden 600 metre yükseklikte patladı. İlk anda 80 bin kişi kavrularak can verdi. Bombanın yarattığı etki, 2 kilometrekarelik alandaki her şeyi geride neredeyse hiç iz bırakmadan yok etti.

Üç gün sonra katliamın adresi Nagazaki

Japonya, henüz şoku atlatamamıştı ki Amerikan bombardıman uçağı bu kez 9 Ağustos 1945 sabahı Nagazaki’ye 4 bin 670 kilo ağırlığında, 3 metre 30 santim uzunluğundaki “Fat Man” (Şişko Adam) adı verilen ikinci atom bombasını bıraktı.

Tıpkı Hiroşima’da olduğu gibi 70 bin insan, bir anda hayatını kaybetti. Geride kalanlar ise acılar içinde kıvranarak ölümü bekledi.

Her iki atom bombası yüzünden yaklaşık 226 bin kişi hayatını kaybetti. Bombaların atıldığı yerde doğal yaşam sona erdi. Hiroşima ve Nagazaki’ye yayılan radyasyon nedeniyle insanlar hastalandı ve ilerleyen zamanlarda ölmeye devam etti. Radyasyon, üreme hücrelerini de etkilediği için bebekler genetik bozukluklarla dünyaya geldi.

Bombardımanın ardından Japonya 2 Eylül’de savaşı bitiren anlaşmaya imza atmak zorunda kaldı.

Bombardımanın tanıklarından Koko Kondo, “Başımızın üzerinden turuncu bir duman yükseldi. Çok korktum, dünya yıkıldı sandım. 5 hetta 10 dakika kadar da gözlerimi açtığımda dünya kapkaranlıktı, hiçbir şey görmüyordum” dedi. 

Bir başka tanık olan Micoko Kodama da “Hala atom bombaları yok edilmiş değil. Atom bombasından acı çekenler hala yaşıyor. Bu nedenle benim için savaş hala bitmedi” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli