ABD'nin ‘Küçük Oğlan’ ve ‘Şişman Adam’ı 220 bin Japonu öldürdü
Haber Merkezi – Bugün 2’inci Dünya Savaşı'nın bitişini getiren Hiroşima ve Nagasaki'ye (6-9 Ağustos) atom bombası atılmasının 75’üncü yıldönümü. Atom bombasının ilk defa kullanıldığı bu felakette toplam 220 binden fazla kişi ölmüştü. Japonlar o gün bedenlerinde ve yüreklerinde açılan yarayı hiçbir zaman iyileştiremedi.
Japonya'nın Hiroşima kenti tam 75 yıl önce bugün Amerikan ordusunun attığı atom bombasıyla tarihinin en unutulmaz acılarından birini yaşadı.
6 Ağustos 1945 Pazartesi günü saat 08:15’te atom bombası taşıyan “Enola Gay” adlı B-29 bombardıman uçağı, Hiroşima’yı yerle bir eden “Little Boy” (Küçük Oğlan) adlı bombayı bıraktı.
Bin 400 kilo ağırlığında ve 3 metre boyundaki Little Boy’un, Batı Japonya’daki Çukoku bölgesinde yer alan Hiroşima’ya düşmesi tam 53 saniye sürdü. Bomba, yerden 600 metre yükseklikte patladı. İlk anda 80 bin kişi kavrularak can verdi. Bombanın yarattığı etki, 2 kilometrekarelik alandaki her şeyi geride neredeyse hiç iz bırakmadan yok etti.
Üç gün sonra katliamın adresi Nagazaki
Japonya, henüz şoku atlatamamıştı ki Amerikan bombardıman uçağı bu kez 9 Ağustos 1945 sabahı Nagazaki’ye 4 bin 670 kilo ağırlığında, 3 metre 30 santim uzunluğundaki “Fat Man” (Şişko Adam) adı verilen ikinci atom bombasını bıraktı.
Tıpkı Hiroşima’da olduğu gibi 70 bin insan, bir anda hayatını kaybetti. Geride kalanlar ise acılar içinde kıvranarak ölümü bekledi.
Her iki atom bombası yüzünden yaklaşık 226 bin kişi hayatını kaybetti. Bombaların atıldığı yerde doğal yaşam sona erdi. Hiroşima ve Nagazaki’ye yayılan radyasyon nedeniyle insanlar hastalandı ve ilerleyen zamanlarda ölmeye devam etti. Radyasyon, üreme hücrelerini de etkilediği için bebekler genetik bozukluklarla dünyaya geldi.
Bombardımanın ardından Japonya 2 Eylül’de savaşı bitiren anlaşmaya imza atmak zorunda kaldı.
Bombardımanın tanıklarından Koko Kondo, “Başımızın üzerinden turuncu bir duman yükseldi. Çok korktum, dünya yıkıldı sandım. 5 hetta 10 dakika kadar da gözlerimi açtığımda dünya kapkaranlıktı, hiçbir şey görmüyordum” dedi.
Bir başka tanık olan Micoko Kodama da “Hala atom bombaları yok edilmiş değil. Atom bombasından acı çekenler hala yaşıyor. Bu nedenle benim için savaş hala bitmedi” diye konuştu.
Anma töreni düzenlendi
Hiroşima’da hayatını kaybedenler ve yaralananlar için kentteki Barış Anıt Parkı’nda 75’inci yıl anma töreni düzenlendi.
Saygı duruşunun ardından konuşan Başbakan Abe, ülkelerin nükleer silahlara yönelik yaklaşım farklılıkları ve dünyadaki ciddi güvenlik endişelerine dikkati çekti.
Abe, "Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için Japonya ısrarla çalışacak. Ülkelerin karşılıklı katılım ve diyalog yoluyla güvensizlik duygusunu ortadan kaldırması gerekiyor'' dedi.
Nükleer güce sahip devletlerle sahip olmayan devletler arasında Japonya’nın köprü görevi göreceğini belirten Abe, atom bombası mağdurlarının yaşadıkları sıkıntıların yeni nesillere aktarılmasını hedeflediklerini söyledi.
Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui de, Japon hükümetine, 2017 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen nükleer silahların yasaklanması anlaşmasına imza atmaya çağırdı.
Japonya nükleer silahlara karşı olmasına rağmen, mevcut anlaşmalarla ABD’nin nükleer silahlarının koruması altında bulunuyor.