Batılı Diplomat: Dürüst olalım, Türkiye Trablus'un çöküşünü engelledi

06-07-2020
Etiketler Türkiye Libya Fransa NATO
A+ A-

Haber Merkezi - İngiliz Financial Times gazetesi, üst düzey bir Avrupalı diplomatın Libya konusunda, “Dürüst olalım, Türkiye Trablus'un çöküşünü durdurdu. Onların müdahalesi olmasaydı insani bir felaket olurdu” dediğini yazdı.

Financial Times’ta yer alan haberde, Fransa'nın Libya iç savaşı konusunda Türkiye ile gittikçe artan çekişmesinin NATO’da çatlaklara yol açtığını ve Paris'in bölgede neyi başarmak istediğine dair soru işaretlerine neden olduğu belirtildi.

“Fransa, BM destekli hükümeti devirmek için Trablus’a bir yıldan uzun bir süredir saldırı düzenleyen general Halife Hafter’e destek veren tek Avrupa ülkesi” ifadelerine yer verilen haberde, Türkiye'nin Trablus merkezli yönetime verdiği askeri destek ile Libya’da dengelerin değiştiği ifade edildi.

Gazeteye konuşan tecrübeli bir Batılı diplomat, “Fransızlar Hafter'in artık bir yük haline geldiğini fark etti. Mahçup olduklarına inanıyorum çünkü bir kez daha hata yaptılar. Bu hatalarıyla karşı karşıya kaldıkları için kendilerini haklı çıkarmak zorundalar ve bu nedenle Türkiye'yi suçluyorlar” dedi.

Batılı diplomat, “Dürüst olalım, Türkiye Trablus'un çöküşünü durdurdu. Onların müdahalesi olmasaydı insani bir felaket olurdu” diye konuştu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nden Tarek Megerisi de, Fransa'nın general Hafter’i desteklemesinin, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'yle bu işe girişmesinin “petrol endüstrisindeki ticari riskleri korumak” olduğuna vurgu yaptı.

Megerisi, “Fransa'nın Libya'daki çıkarları Almanya ve İtalya'dan farklı. Bu çıkarları korumak için harekete geçti” dedi.

Akdeniz'deki bir NATO misyonu çerçevesinde Libya açıklarında görev yapan bir Fransız fırkateynine Türk savaş gemileri tarafından "radar kilidi atıldığı" iddiaları üzerine Fransa ve Türkiye arasında başlayan gerginliğe dikkat çekilen haberde, Fransa’nın, Türkiye'yi geçen yıl da Rojava’ya yönelik askeri operasyonu ve Kıbrıs dışındaki sularda hidrokarbon rezervleri için sondaj çalışmaları nedeniyle eleştirdiği hatırlatıldı.

Macron, Ankara'nın Rojava operasyonuna koordineli bir yanıt vermemesi nedeniyle NATO'nun “beyin ölümünün” gerçekleştiğini açıklamıştı.

Haber’de, “Fransa, Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle AB yaptırımlarının hedefi olan Türkiye'den memnun olmayan tek NATO üyesi değil. Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı, geçen yıl NATO'nun F-35 gizli savaş uçağı programından atılmasına yol açtı” ifadelerine yer verildi.

Haberde, “Ancak, Macron'un Türkiye'nin eylemlerini ‘suçlu’ olarak tanımladığı Libya’daki durumu bu kadar net görememesi Avrupalı diplomatlar tarafından sorgulanıyor” denildi.

Fransız Dışilişkiler Enstitüsü Ifri'de Ortadoğu uzmanı olan Dorothée Schmid, de Hafter'i destekleme politikasının Fransız yetkililer arasında bir tür “stratejik paniğe” neden olduğunu söyledi.

Hafterin, hepsi Libya'daki silah ambargosuna rağmen Rusya, BAE ve Mısır'dan güçlü bir destek aldığına dikkat çekilen haberde, Fransa’nın NATO ve Avrupalı müttefiklerinden destek bulmakta zorlandığı belirtildi.

Haberde, “Diğer Avrupa devletleri Libya’daki diktatörü siyasi bir kararın önündeki temel engel olarak görüyor” belirlemesine yer verildi.

Schmid bu konuda, “Fransa bu olayda oldukça tecrit edilmiş durumda ve herkes ABD seçimlerini bekliyor” dedi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli