İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, 5 Haziran 2023'te Madrid'deki La Moncloa sarayında İspanya Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşuyor. / AFP
Haber Merkezi - İsveç Yüksek Mahkemesi’nin, Ankara'nın Stockholm'ün NATO üyeliğini onaylaması için şart koştuğu “PKK karşıtı faaliyetler kapsamında” bir kişinin Türkiye'ye iade edilmesi için onay verdiği bildiriliyor.
İsveç’te yayınlanan Aftonbladet gazetesinin haberine göre söz konusu şahıs, İsveç tarafından Türkiye'ye iade edilen ilk “PKK sempatizanı” olacak.
İsveç'te iade talebiyle ilgili nihai kararı hükümet veriyor ancak Yüksek Mahkeme aksi yönde bir karar alırsa hükümet iade kararı vermiyor.
Aftonbladet'e göre, mahkeme iade kararını geçen hafta aldı ve karar tam da iki ülkenin, İsveç'in askıya alınan NATO üyeliği başvurusunu görüşeceği sırada alındı.
Gazeteye göre, söz konusu kişi Türkiye'de 2014 yılında, uyuşturucu dolu olan bir çantayı taşımaktan dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldı.
Adı açıklanmayan 35 yaşındaki bu kişi şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı ve ardından İsveç'e kaçtı, ancak savcıların cezasının geri kalanını yatmasını talep etmesi üzerine geçen yıl Ağustos ayında tutuklandı.
Ancak gazete, bu kişinin Türkiyeli yetkililer tarafından aranmasının asıl sebebinin, “HDP ile olan ilişkisi” ve “PKK’yi desteklemesi” olduğunu iddia etti.
Aftonbladet'e göre mahkeme kararda, Türkiye’deki savcıya zanlı hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" veya "Türkiye cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından devam eden soruşturma veya suçlama olup olmadığını sordu, savcı ise bunu reddetti.
Ne olmuştu?
Ankara, Finlandiya ve İsveç’i “PKK’lileri korumakla” suçluyor. İki ülke ile Türkiye arasında, NATO üyeliğine onay karşılığında Haziran ayında bir mutabakata varılmıştı. Buna göre Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin istediği kişileri iade edecek, Türkiye de NATO’ya üyelik başvurularını onaylayacaktı. Ancak bu anlaşmaya rağmen Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı.
Finlandiya’nın üyelik talebi ise Nisan ayında onaylanmıştı.
İsveç ve komşusu Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Mayıs 2022'de iki yüzyıllık tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı.
İsveç'in hedefi Türkiye engeline takılırken, Finlandiya 4 Nisan'da NATO'nun 31. üyesi olmayı başarmıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın