İsveç Dışişleri Bakanı: PYD ile aramıza mesafe koyacağız

05-11-2022
Rûdaw
Etiketler Dışişleri Bakanı İsveç Tobias Billstrom PYD NATO Rojava Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - İsveç'te yeni hükümet, NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin onayını alabilmek için PYD ile arasına mesafe koyacak.

İsveç Radyosu'nda konuşan Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, dış politikada birinci önceliklerinin NATO üyeliği olduğunu ve bunun için gerekli adımları atacaklarını belirtti.

Euronews’in aktardığına göre Billstom, "PKK ile bu organizasyonlar (PYD/YPG/DSG) arasında, Türkiye ile ilişkilerimizi zedeleyecek kadar fazla yakınlık bulunuyor" ifadelerini kullandı. Billstom bu nedenle PYD ile aralarına mesafe koyacaklarını söyledi.

IŞİD'le mücadele konusunda İsveç, ABD ve bazı NATO ülkeleri ile birlikte Rojava’yı kontrol eden DSG’yi desteklemişti. Türkiye ise “terör örgütü” olarak nitelediği PKK’yi DSG ile bağlantılı olmakla suçluyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası İsveç'in Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği başvurusunu Ankara, Oslo'nun DSG ile ilişkilerini gerekçe göstererek veto etmişti.

Billstrom'um açıklamaları İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un NATO üyeliğini onay gündemiyle Ankara'ya 8 Kasım’da yapacağı ziyaretten birkaç gün önce geldi.

İki İskandinav ülkesinin başvurusu 30 üyeli NATO'nun Macaristan ve Türkiye haricindeki 28 üyesi tarafından onaylanmış durumda. İsveç ve Finlandiya, Macaristan'ın da itirazlarını geri çekmesinden umutlu olduklarını belirtiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli