ABD’den DSG’nin Bağdadi operasyonu hakkındaki iddiasına yanıt

Haber Merkezi - ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Türkiye'nin Rojava’da düzenlediği “Barış Pınarı” operasyonunun IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'ye yönelik operasyonu geciktirdiği iddialarını reddetti.

Euronews’in haberine görei basın açıklamasında konuşan Orgeneral McKenzie, Bağdadi'ye yapılan operasyonda İdlib'in kuzeyinde bir evde dördü kadın ikisi çocuk olmak üzere toplam 6 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

McKenzie, Türkiye'nin Fırat’ın doğusunda düzenlediği operasyonun IŞİD liderine yönelik operasyon planını geciktirip geciktirmediğine ilişkin bir soruya "Kesinlikle hayır. Biz zamanlamayı hava koşulları, kesinlik, açık veriler gibi birçok faktöre göre belirledik" diye cevap verdi.

ABD ordusunun dünyanın herhangi bir yerinde kendi işini halledecek kabiliyette olduğunu ifade eden Orgeneral McKenzie, "Dolayısıyla bu (Barış Pınarı Harekatı) belirleyici bir faktör değildi. Genel anlamda istihbarat, diğer durumlar ve faktörlerle birlikte düşündüğümüzde tam zamanı olduğundan dolayı vurduk" diye konuştu.

Bağdadi'ye yapılan operasyona ilişkin 25 Ekim Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump'a brifing verdiklerini ve saldırıyla ilgili onay aldıklarını kaydededen McKenzie, 11 çocuk ile 2 yetişkinin de ayrıca sağ ele geçirildiğini belirtti.

DSG operasyonun geciktiğini açıklamıştı

DSG Dış İlişkiler Sorumlusu Redur Halil, IŞİD lideri Bağdadi’yi 5 ay boyunca takip ettiklerini, operasyonun bir ay önce başlayacağını ancak Türkiye’nin operasyonunun bu operasyonu geciktirdiğini söylemişti.

DSG komutanlarından Polat Can da Bağdadi'nin öldürülmesine 1 ay önce karar verildiğini ancak Türkiye'nin Rojava’ya yönelik operasyonunun operasyonun gecikmesine sebep olduğunu açıklamıştı.