BM görevlisi: IŞİD’e haraç vermeyeceğiz!

Erbil (Rûdaw) – Irak’ta Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı bir sivil toplum örgütün başkanı olan Dr. Seyid Cafer Hüseyin, IŞİD’in işgali altındaki bölgelere gönderilen tıbbi malzemeden örgütün dolaylı olarak yararlandığını belirterek, “IŞİD’e haraç vermeme konusunda anlaştık” dedi. 

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) IŞİD’in işgal altındaki bölgelerin sağlık sorunları hakkında bilgi toplayan ve oralarda çalışmaya rıza gösteren 15 elemanı bulunduğunu ifade eden Dr. Seyid Cafer Hüseyin, Rûdaw’a şu bilgileri verdi:

 

“Projeye destek verenler, yardımlardan IŞİD’in yararlandığından endişe duyuyor, çünkü kamyon sahipleri IŞİD’e haraç veriyor. Böylece IŞİD dolaylı olarak projeden yararlanıyor. Projeyi destekleyenlerle IŞİD’e haraç vermeme konusunda anlaştık. Sözleşme çerçevesinde taşınan ilaç ve tıbbı malzemeler için masraf ödüyoruz.”

 

Çoğu sağlık elemanı olan çalışanlara teşekkür eden Hüseyin, “Onları eğittik ve gerekli her şeyi temin ettik. Onların hayatından endişeliyiz. IŞİD’in onlar hakkında bilgiye sahibi olup olmadığını bilmiyoruz ama bir yerden başka bir yere gittiklerini biliyoruz” diye konuştu.

 

Hüseyin, WHO’nun ve diğer insani örgütlerin, Ninova vilayetinin merkezi Musul ile Şengal ve Telafer ilçelerinde 40 binden fazla hastaya ilaç ulaştırıldığını belirterek, “Kerkük ve Enbar’da de 250 binden fazla hastaya yardım sunuldu. Son zamanlarda şiddet olayların arttığı Selahaddin şehrindeyse sağlık ocakları ve hastanelere ilaç ulaştırıldı” bilgisini verdi. 

 

BM, daha önce Irak genelindeki evini terk edenlerinin 2.2 milyar dolara ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

 

 

Bağdat her mülteci aileye 650 dolar verilmek üzere 500 milyon dolar gönderdiğini bildirirken, BM ise, bu durum konusunda somut bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade ediyor.