Dışişleri Bakanı Lavrov: Rusya, Afganistan'la ilişkileri geliştirmeye hazır

2 saat önce
Kamiz Şeddadi
Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan Afganistan özel temsilcileri ve yetkililerinin katıldığı Afganistan konulu “Moskova Formatı”nın 6. toplantısı yapıldı. / Video alıntısı / Rûdaw
Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan Afganistan özel temsilcileri ve yetkililerinin katıldığı Afganistan konulu “Moskova Formatı”nın 6. toplantısı yapıldı. / Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Lavrov Rusya Afganistan Taliban
A+ A-

Moskova (Rûdaw) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rusya, Afganistan'la ilişkilerini geliştirmeye hazır" dedi.

Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan Afganistan özel temsilcileri ve yetkililerinin katıldığı Afganistan konulu “Moskova Formatı”nın 6. toplantısı yapıldı.

Moskova Formatı'na katılan ülkelerin üst düzey temsilcileri, Afganistan'da ulusal uzlaşma sürecinin desteklenmesi ve bölge devletleri ile Kabil arasındaki ilişkileri ele aldı.

Toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Afganistan ile ilişkilerini genişletmeye hazır olduğunu duyurdu.

Sergey Lavrov, “Afganistan'daki birçok sorunun çözümüne yönelik çizgimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bunu başarmak için Moskova formatını ve komşu ülkelerle mekanizmaları geliştireceğiz. Bölgesel mekanizmaların çabaları birleştirerek önemli sonuçlar elde edebileceğine inanıyoruz” dedi.

Toplantıya katılanlar, Afganistan'ın da katılımıyla "yerel altyapı" projelerinin geliştirilmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.

Rusya Taliban'ı terör listesinden çıkardı

Rusya Devlet Başkanı'nın Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov bu konuda, " Evet, Rusya'da Taliban'ın 'terör örgütleri listesinden' çıkarılması sürecinde sona geliniyor. Prensip olarak bu konudaki görüş Rusya üst yönetimi tarafından da onaylandı. Ama genel olarak bu sürecin Rus hukuku çerçevesinde yürütülmesi gerekiyor. Bu, hukukçuların, parlamentonun ve diğer ilgili kurumların çok fazla çalışmasını gerektiriyor” diye konuştu.

Afganistan’daki Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Amir Muttaki de Afganistan'ın artık güvenli bir ülke olduğunu ve “terör örgütlerinin yalnızca yurt dışı kaynaklı” olduğunu belirtti.

Muttaki, "Aslında Afganistan'da ülkeyi tehdit eden bir grup yok. Bu toplantıda herkesten Afganistan'a dışarıdan gelebilecek tehditlere engel olmalarını istedik. Ve Afganistan'a yurt dışından giren ve zarar veren (örgütlerin) önlenmesini istedik” diye konuştu.

Toplantıya katılanlar, Afganistan'da acil insani yardıma ihtiyaç duyulduğunu ve bu yardımların siyasallaştırılmaması gerektiğini belirtti.

Toplantının ardından ortak bildiri yayımlandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli