Dünyanın en yüksek zirvesinde çığ felaketi: 10 dağcı ölü, 18 kişi kayıp!

Haber Merkezi – Hindistan Himalayaların'da çığ düşmesi sonucu ölen 10 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Keşif grubundan 18 kişinin hala kayıp olduğu bildirildi.

Nehru Dağcılık Enstitüsü, keşif ekibinde toplam 34 öğrenci, yedi eğitmen ve bir hemşire yardımcısının bulunduğunu aktardı.

Deniz seviyesinden yaklaşık 4 bin 900 metre yükseklikte meydana gelen olayda şimdiye kadar 14 kişinin kurtarıldığı kaydedildi.

Yetkililer kurtarılan beş kişinin hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

Felaket, Hindistan'ın kuzeyinde, Tibet sınırına yakın Uttarakhand eyaletindeki Draupadi ka Danda-II Dağı'nın zirvesine yakın bir bölgede meydana geldi.

Uttarakhand emniyet güçleri kurtarma ekiplerinin 10 kişinin cesedine ulaştığını ve ölenler arasında bu yılın başında Everest Zirvesi'ne tırmanan ünlü kadın dağcı Savita Kanswal'ın da olduğunu belirtti.

Ajanslarda yer verilen bilgilere göre, Hint hava kuvvetleri ve yerel afet kurumlarının katıldığı kurtarma çalışmalarına yoğun kar yağışı ve yağmur nedeniyle gece boyunca ara verildi.

Afet işlerinden sorumlu bir yetkili dağcıların çığ düşmesinin ardından bir çatlakta mahsur kaldığı bilgisini verdi.

Himalaya Sıradağlarında ölümcül kazalar

Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'in yanı sıra birçok yüksek zirvenin bulunduğu Himalaya Sıradağlarında sıklıkla ölümcül kazalar meydana gelebiliyor.

Ağustos ayında Uttarakhand'in komşu eyaletin Himachal Pradesh'te bir buzulu geçmeye çalışan dağcı buzuldaki bir yarığa düşerek can vermiş, bedenine kazadan iki ay sonra ulaşılabilmişti.

Geçen hafta da dünyanın en yüksek sekizinci zirvesi olan Nepal'deki Manaslu'da kayak yaparken hayatını kaybeden ünlü Amerikalı kayakçı Hilaree Nelson'ın canız bedenine ulaşılmıştı. Kazanın olduğu gün 8 bin 163 metre yüksekliğindeki Manaslu zirvesine çığ düşmüş, olayda Nepalli bir dağcı yaşamını yitirirken, yaralanan 12 kişi daha sonra kurtarılmıştı.

Her ne kadar iklim değişikliğinin Himalayalara tırmanış için etki yaratıp yaratmadığına dair yeterli araştırma yapılmamış olsa da, dağcılar buzullardaki çatlakların büyüdüğünü, daha önce kar kaplı eğimlerden suların aktığını ve buzul göllerinin oluşumunda artış gözlemlediklerini aktarıyor.