Macron’dan Abadi’ye: Kürtlerin hakları tanınmalı

05-10-2017
Rûdaw
Etiketler Abadi Macron Kürdistan Referandumu
A+ A-

Paris (Rûdaw) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak Başbakanı Haydar Abadi ile yaptığı basın açıklamasında, Irak'ın bütünlüğünü desteklediğini ifade ederek, “Kürtlerin hakları verilmeli” dedi.

 

Emmanuel Macron, Abadi’yi Elysse Sarayı’nda kabul etti. Görüşme sonrası ikili basın toplantısı düzenledi.

 

Macron, son zamanlarda Abadi ile telefonda Kürdistan Bölgesi'ndeki referandumu ele aldıklarını belirtti.

 

Macron referandumla ilgili şunları söyledi:

 

“Kürdistan'daki referandum Irak'ta güvensizlik oluşturdu. Referandumdan önce de birlikteliğin olduğu güçlü bir Irak'ı istediğimizi söylemiştik. Fransa ayrıca Irak Kürtleriyle güçlü ve dostane ilişkilere sahiptir, Kürtlerin hakları tanınmalı.”

 

Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesinin sorunların çözümü için Bağdat ile Erbil arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

 

Irak’ta durumun olağan olmadığını belirten Macron, “Halen Havice ve Enbar’da IŞİD’e yönelik operasyon sürüyor. Kürdistan referandumu güvensizlik ve gerçek bir karfaça oluşturdu. Ayrıca eski Irak Cumhurbaşkanı ve tarihi Kürt lider Celal Talabani hayatını kaybetti. Bununlar birlikte Irak Başbakanı bir grup bakanla buraya geldi. Bu yüzden içtenlikle karşılıyoruz kendilerini” diye konuştu.

 

Fransa’nın Irak’ta ulusal barışın sağlanmasını istediğini Abadi’ye ilettiğini kaydeden Macron, Kürtler dahil bütün etnisitelerin taleplerine karşılık verebilecek bir yönetimin olması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu hakkında ise Fransa Cumhurbaşkanı şunları söyledi:

 

“Kürdistan Bölgesi’nde bir referandum yapıldı. Fransa Kürtlerin durumu hakkında hassas olmuştur ancak bu referandumun bütün sonuçlarını düşünmenizi istiyoruz. İstikrarlı, toprak bütünlüğü olan ve güçlü bir hükümete sahip bir Irak istediğimizi söyledik. Bu yüzden önümüzdeki haftalarda Irak’ın toprak bütünlüğü hakkında diyalog olmalı, Kürtlerin hakları anayasal çerçevede tanınmalı. Sadece bir yol var, o da halkın taleplerine saygı duymak. Biz de bu yolda sizinle birlikte olmak istiyoruz.”

 

Bölgede güvenliğin sağlanması gerekitğini söyleyen Macron, “Kürdistan Bölgesi Başkanı tarafından planlanan ve 25 Eylül’de yapılan referandum, siyasi kargaşa yarattı. Referandumdan sonraki gün Irak Başbakanı’nı arayarak diyaloğun tek çözüm yolu olduğunu söyledim. Gerçekten tebrik ediyorum kendilerini, şimdiye kadar durum sakin” diye ekledi.

 

Macron son olarak, Bağdat’ın talep etmesi halinde önümüzdeki dönemde arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

 

Abadi Fransa’da yardım istedi

 

Irak Başbakanı Haydar Abadi ise, “Ortak bir düşmanımız var. Ayrıca bölgede barış ve istikrarın korunması için ortak bir görevimiz var. Irak’ın Fransa’yla olan nadir ilişkisi, Irak ve bölgede güven ve istikrarın sağlanmasında yardımcı olabilir” dedi.

 

2005 yılında Irak’ın büüyk çoğunluğunun oy verdiği bir anayasaya sahip olduklarını söyleyen Abadi, Kürtlerin de bu anayasaya destek verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

 

“Ayrılmayla ilgili referandum, anayasanın ve tek sesliliğin dışına çıkmadır. Biz reddetik. Irak Federal Yüksek Mahkemesi ile parlamento, referandumun anayasal ve doğru olmadığı kararını verdi. Kürt vatandaşlarla gurur duyuyoruz çünkü Irak bütün Iraklılarındır, anayasa da bütün vatandaşların haklarına vurgu yapıyor. Irak’ta vatandaşlık konusunda derecelendirmemiz yok çünkü bu bir devlettir ve Irak vatandaşlarına hizmet etmek hükümetin görevidir. Hükümetimizin siyaseti budur.”

 

Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi sınır kapılarının Bağdat’a teslim edilmesi hakkında Abadi, “Biz aynı ülkedeyiz, ortak çıkarlar çerçevesinde yaşıyoruz. Gerek sınır kapıları, gerekse de tartışmalı bölgelerle ilgili merkezi hükümetin yetkileri anaysaya göre olmalıdır” diye konuştu.

 

Son olarak peşmergeye çağrıda bulunan Abadi, şunları söyledi:

 

“Peşmerge Güçleri’ne sesleniyorum; bizimle birlikte çalışın. Musul’un kontrolü için nasıl birlikte çalıştıysak tartışmalı bölgelerde de Iraklı güçlerle birlikte merkezi güçlerin komutasında olun.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli