ABD'den müttefik ülkeler ve İran'a çağrı

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Ortadoğu’da durumun daha da karmaşık hala gelmemesi için bölgedeki ortaklarından İran’a baskı uygulamalarını istedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Washington’da basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İran’ın beklenen saldırısıyla ilgili, Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtlayan Sözcüsü Matthew Miller, İran’a itidal çağrısı yaptı.

Matthew Miller ABD’nin müttefiklerine de seslenerek Tahran yönetiminin bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getirmemesi için İran’a baskı yapmalarını istedi.

“Diplomatik kanallardan İran’a sürekli mesajlar gönderdik. İlgili tarafların Tahran yönetimiyle temasa geçerek gerilimin tırmanmasının onların çıkarına olmadığını anlatmaya çalıştık” diyen Miller, İran saldırırsa İsrail'i savunacaklarını kaydetti. 

ABD heyetinin Umman arabulucusuyla Türkiye üzerinden İran'a gittiği yönündeki haberlerle ilgili Rûdaw’ın sorusunu yanıtlayan Miller, "İran'a gelince, çıkarlarımız doğrultusunda İran'a mesaj gönderme ve iletme kabiliyetimizin olduğunu her zaman söyledik” ifadelerini kullandı.

İran’ın 13 Nisan'da İsrail'e saldırısının ardından ABD dâhil tüm ülkelere bu saldırıyı gerçekleştireceğine dair bilgi verdiğini açıklamıştı. Miller İran’ın bu açıklamalarını yalanlayarak yaptığı açıklamada, "İran'ın bize bilgi verdiğine dair raporlar yayımlandı ancak daha sonra tüm bu raporların doğru olmadığı ortaya çıktı” dedi.

Sözcü Miller, “Burada verilen mesajlarla ilgili açıklama yapmayacağım. Sadece şunu söyleyeceğim, İran’ın bize üçüncü taraflar aracılığıyla gönderdikleri veya göndermedikleri mesajlarla ilgili her zaman şüpheyle bakmalısınız” dedi.