Haber Merkezi - “Rusya, Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ekonomisini daha da derinlemesine yıkmaya başlayan Batı yaptırımlarını atlatmaya çalışırken Türkiye'ye ve diğer potansiyel yeni ticaret ortaklarına yöneliyor.” Bu değerlendirme Washington Post gazetesinde Catherine Belton ve Kareem Fahim imzasıyla yayınlanan yazıda yer alıyor.
Yazı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün mevkidaşı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi'de bir araya gelmesi öncesinde yayınlandı.
Washington Post görüşmeyi Kremlin'in bir NATO ülkesiyle ekonomik bağları güçlendirebileceği yönünde verdiği alarmın yansıması olarak niteledi ve Türkiye’nin, bütün Avrupa ülkeleri ve ABD’nin aksine Moskova'ya yaptırım uygulamadığına dikkati çekti.
Washington Post’un ilgili analizi özetle şöyle:
“Toplantıdan önce ortaya çıkan teklife göre Rusya, Türkiye'nin bankacılık, enerji ve sanayi sektörlerindeki kısıtlamalardan kaçmasına yardımcı olacak yeni kanalları kabul etmesini umuyor.
Ukrayna istihbaratı tarafından bu hafta The Washington Post ile paylaşılan Rusya’nın teklifi, Erdoğan hükümetinin Rusya'nın Türk petrol rafinerileri, petrol terminalleri ve rezervlerinde hisse satın almasına izin vermesini istiyor. Rusya ayrıca Türk bankalarının, -ekonomistlerin ve yaptırım uzmanlarının Batı yaptırımlarının açık bir ihlali olacağını söylediği- Rusya'nın en büyük bankaları için hesaplar açılmasına izin vermesini ve Rus sanayi üreticilerinin Türkiye'deki serbest ekonomik bölgeler dışında da faaliyet göstermesine izin verilmesini talep ediyor. Türkiye’nin kendi bankalarını ve şirketlerini ikincil yaptırım riski altında bırakacağı ve Batı pazarlarına erişimlerini keseceği için bu önerileri destekleyeceğine dair bir işaret olmadığı belirtiliyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bu konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Kremlin daha önce Putin-Erdoğan görüşmesini askeri-teknik işbirliğine odaklı olarak tanımlamıştı.
Üst düzey bir Türk yetkili, Rusya'nın önerisiyle ilgili sorulara yanıt olarak, ayrıntı vermedi, ancak ülkenin "Ukrayna'nın bağımsızlığına ve egemenliğine bağlı kalmaya devam ettiğini" söyledi. Türkiye'nin "ilkesel olarak Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan yaptırımlara katıldığını" sözlerine ekledi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Türkiye'nin "Ukrayna ve Rusya'nın görüştüğü ve güvendiği tek NATO müttefiki" olduğunu kaydetti. Bu nedenle başka hiçbir ülke iki dışişleri bakanını veya resmi heyeti bir araya getiremedi” dedi.
Durumun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Batılı hükümet yetkilileri de, tekliften haberdar olmadıklarını, ancak Rusya'nın savaşla ilgili yaptırımları ve artan ekonomik zararlarını atlatmanın yollarını aradığını bildiklerini söyledi. Rus yetkililerin finans kurumlarıyla iş yapmak isteyen insanları bulmak için dünyayı dolaştıklarını ve Türkiye'nin yaptırım konusundaki gevşeklikleri nedeniyle yaklaşılan bir yargı grubu arasında yer aldığını belirttiler.
Rusya Sovyet tarzı kıtlık olasılığıyla karşı karşıya
Batılı yetkililer ve ekonomistler, Rusya'nın küresel ekonominin çoğundan koptuğu bu tür tekliflerin rejimin artan endişelerinin bir işareti olduğunu söylüyor. Putin, Batı yaptırımlarını bir başarısızlık olarak alaya aldı. Enerji satışlarından elde edilen istikrarlı bir gelir akışı Rus rublesini ve ülkenin finansal sistemini destekledi ve Uluslararası Para Fonu şimdi Rusya ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 6 daralacağını tahmin ediyor.
Ancak ekonomistler, manşetteki rakamların Rus üretiminin büyük bir bölümündeki çöküşü maskelediğini söylüyor. Rusya, ticaret akışını Hindistan ve Çin gibi ülkeler üzerinden yönlendirmeye çalışsa da, Batı'nın ileri teknoloji bileşenlerin ithalatına uyguladığı blok, bazı endüstrileri durma noktasına getirdi.
Fransa'daki Sciences Po'da profesör olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası eski baş ekonomisti Sergei Guriev, "Durum gelecek yıl daha karanlık olacak" dedi. "Avrupa petrol ambargosu devreye girdiğinde kimse işlerin nasıl işleyeceğini bilmiyor” dedi.
Otomobil üretimi Haziran ayında yıllık yüzde 89 düştü
Rusya'nın devlet istatistik kurumu Rosstat tarafından geçen hafta açıklanan yeni rakamlar, bazı sektörlerin ne kadar sert darbe aldığını gösteriyor. Yabancı bileşenlere en çok bağımlı sektör olan otomobil üretimi Haziran ayında yıllık yüzde 89 düşerken, bilgisayar ve yarı iletken üretimi yıllık yüzde 40, çamaşır makinelerininki ise yaklaşık yüzde 59 düştü.
Madrid'deki IE Business School'da finans profesörü Maxim Mironov, “İşlerin giderek daha da zorlaşacağı açık. Devlete ait AvtoVAZ'ın ana otomobil fabrikalarından birinin bu hafta iş gücünü azaltacağı duyurusu, şirket ve hükümet için başka seçeneklerin bulunmadığına işaret ediyor. Kesintiler başlıyor ve bu sosyal gerginliğe yol açabilir” dedi.
İlaç üretimi gibi diğer yüksek teknoloji sektörleri de bocalıyor. Rusya Merkez Bankası'nın geçen ay yaptığı bir anket, ilaç üreticilerinin yüzde 40'ının içerik ve ekipman ithalatı için ikame bulamadığını ortaya koydu. Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü'nün baş ekonomist yardımcısı Elina Ribakova, "Rusya ilaç üretimini karaya çıkarmaya çalışıyor, ancak açıkça başarılı olamadı" dedi.
İran da Rusya ve Türkiye'nin yardımıyla yaptırımlarını aştı
Şu anda ABD'de sürgünde olan eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Sergei Aleksashenko, Rusya'nın bankaları için alternatif finansal kanallar bulması gerektiğini söyledi. İran'ın Rusya ve Türkiye'nin yardımıyla daha önce Batı yaptırımlarını aşmayı başardığına işaret ederek, "Bu bir para meselesi" dedi. "Çok fazla ödeme yaparsanız, risk almaya hazır bazı bankalar olacaktır” dedi
İyi bağlantıları olan bir Rus devlet yetkilisine göre Putin, daha önce Çin bankaları aracılığıyla alternatif ödeme sistemleri oluşturarak mevcut yaptırımları atlatmayı ummuştu. Ancak Çin bankaları, ikincil yaptırım riski nedeniyle bu rolü üstlenmekten vazgeçtiler.
Batılı yetkililer, Çin'in Rusya'nın yaptırımların etkisini hafifletmek için yeterli bir kanal olmadığının netleştiğini ve Kremlin'i umutsuzca başka ortaklar aramaya zorladığını söyledi.
Erdoğan'ın Putin ile -çatışma ve işbirliği dönemlerinin damgasını vurduğu- karmaşık ilişkisinde, Rusya geçmişte önemli bir güce sahipti ve hoşnutsuzluğunu Türkiye'ye turist akışını keserek veya Türk tarım ürünlerinin ithalatını yasaklayarak gösterirdi. Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Türkiye, kendisini Moskova ve Kiev arasında bir arabulucu olarak konumlandırdı.
Erdoğan, Putin'in kuzey Suriye'deki Kürt güçlerine karşı planlı bir Türk askeri harekatı için rıza göstermesini istiyor. Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a verdiği desteğin bir parçası olarak bölgede asker bulunduruyor.
Türkiye'nin Rusya'ya aylık ihracatı yaklaşık 400 milyon dolar arttı
Moskova'daki iki iş insanına göre, Rusya'da perakende tedarik zincirleri Türkiye'nin yardımıyla şimdiden yeniden inşa ediliyor. Büyük bir perakende zincirinin sahibi, satış noktalarının Türkiye, İsrail, Çin ve Azerbaycan'daki yeni merkezler aracılığıyla tedariklerini tamamen yeniden organize ettiğini söyledi. Ankara'nın TÜİK olarak da bilinen istatistik ofisi Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan son ticaret verileri, Türkiye'nin Rusya'ya aylık ihracatının Şubat ve Haziran arasında yaklaşık 400 milyon dolar arttığını gösteriyor.
Ancak tüketim malları bir yana, yaptırım uzmanları ve Batılı yetkililer, Türkiye'nin ikincil yaptırımları sakatlama riskiyle karşı karşıya kalmadan hayati derecede ihtiyaç duyulan ekipman tedariki için bir merkez haline gelebileceğinden şüphe duyuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın