John Kerry'den Rûdaw'a: Irak büyük miktarda metan gazı salan ülkelerden biri

05-03-2024
Diyar Kurda
Etiketler John Kerry ABD ABD İklim Değişikliği Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry, Irak’ın, büyük miktarda metan gazı salımı yapan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek Washington ve Bağdat'ın zararlı gaz salınım miktarını azaltmak için çalıştıklarını söyledi.

 ABD İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Rûdaw Washington temsilcisi Diyar Kurda’nin sorusunu yanıtladı.

Kerry, Ortadoğu'da Irak dahil gelirlerinin büyük bir kısmını petrol ve gaz çıkarımından elde eden bir grup ülke olduğunu, doğal kaynakların üretimi sırasında çok fazla metan gazı yaymaya neden olduklarını söyledi.

Washington yönetiminin dolaylı olarak Irak yönetimi ile zararlı gazların yayılmasını önleme konusunda ortak çalıştıklarını ifade etti.  

Karbondioksit ve metanın çevre kirliliği ve küresel ısınma üzerinde büyük etkisi var.  

Dünya Enerji Ajansı'nın yayımladığı verilere göre Irak, petrol ve gaz üretimi sırasında yılda 16 milyar metreküp gaz israf ederek Rusya'dan sonra ikinci büyük gaz tüketicisi haline geldi.

Kerry, "Şu anda istediğimiz en azından emisyonsuz petrol üretmek. Enerji kaynaklarımızı değiştirmemiz ve alternatiflerimiz olması gerekiyor" dedi.

Dünya liderleri 2015’te Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenen iklim değişikliği konferansında, iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyoekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesi hedefiyle endüstriyelleşme öncesi döneme kıyasen küresel sıcaklık artışının 2°C’nin olabildiğince altında (mümkünse 1.5 derece seviyesinde) tutulması konusunda konsensüs sağlanmıştı. Bu hedef fosil yakıt (petrol, kömür) kullanımının tedricen azaltılarak, yenilenebilir enerjiye yönelinmesini gerektiğinin altı çizilmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde devam eden COP28 İklim Zirvesi’nde küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 3 katına, enerji verimliliğinin ise 2 katına çıkarılması kararı alınmış Zirvede 118 ülke, enerji üretiminde fosil yakıtların payını azaltmanın bir yolu olarak yenilenebilir enerji kapasitesini 2030’a kadar üç katına çıkarma sözü vermişti.

Savaşların iklim üzerindeki etkisi

Rudaw'a konuşan John Kerry Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkisi hakkında, savaşın çevre üzerindeki etkisinin azaltılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Kerry, "Savaşın çevresel tahribat üzerinde etkisi daha büyük olacak. Tesisler havaya uçurulduğunda temiz su, temiz hava ve her şeye ulaşmak zorlaşacak. Savaş sırasında meydana gelen patlamaların tümü çok tehlikeli boyutlarda ve bunu etkisi de büyük olacaktır" dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı raporlara göre Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle Ukrayna çevre kirliliği ile karşı karşıya.

Kerry, “Savaşın çevresel etkileri üzerinde çalışmak üzere Ukrayna'da bir komite kurduklarını ve savaşın neden olduğu hasarın bir kısmını hafifletmek için savaş sonrası planlar geliştirdiklerini biliyorum” dedi.  

Şu ana kadar Ukrayna topraklarının 12 bin kilometre karesi savaştan etkilendi.  

Ukrayna hükümetine göre savaşın Ukrayna'nın çevre ve topraklarına verdiği zararın 51 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli