ABD'den dikkat çeken nükleer başlıklı denizaltı hamlesi

05-02-2020
Rûdaw
Etiketler ABD Rusya Nükleer silah Denizaltı balistik füze
A+ A-

Haber Merkezi - ABD, Rusya’nın benzer silahları geliştirmesine yanıt olarak ilk kez bir denizaltına, “sınırlı etki alanına sahip düşük kapasiteli nükleer başlık taşıyan balistik füzelerin” konuşlandırıldığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Savunma Politikaları Müsteşarı John Rood yaptığı açıklamada, ABD Donanması’nın bir denizaltıya, etki alanı sınırlı güçte olan W76-2 tipi bir nükleer savaş başlığı yerleştirdiğini ifade etti.

AFP’nin haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı, Rus tehdidine karşı, etki alanını sınırlandıracağı 50 adet nükleer savaş başlığını denizaltılarında taşıyacağını bundan iki yıl önce duyurmuştu.

Washington’a göre Moskova, sınırdaki Avrupa ülkelerini tehdit eden 2 bin adet taktik nükleer silahı modernize ediyor. Moskova, “Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması” (START) kapsamında, yalnızca “karşılıklı yıkıma” dayanan caydırıcılık kavramı temelinde kullanılacak stratejik silahlar kullanımına yasak getirdi.

Hiroşima’ya atılan atom bombasından daha az etkiye sahip bu taktik nükleer silahlar, Moskova’nın bir çatışma durumunda Batı ülkeleri üzerinde üstünlük kurmasını sağlayacak.

Washington’un bu nükleer silahı konuşlandırması, “caydırıcılığı artırma” ve Amerikan Bilim Adamları Federasyonu’ndan (FAS) bir grup uzmanın verdiği bilgiye atıfta bulunan Rood’un dediği gibi “daha hızlı fakat aynı zamanda daha az ölümcül tepki verme becerisini sağlamayı amaçlıyor.”

Beş kilotonluk bir ağırlığa sahip olduğu tahmin edilen nükleer savaş başlığı (W 76-2), 2019 yılının sonunda Atlantik Okyanusu’nda faaliyet gösteren USS Tennessee’ye konuşlandırıldı.

Uzmanlar William Arkin ve Hans Christense’e göre, bu silahların gücü 15 kiloton olan Hiroşima bombasından ve ABD denizaltıları tarafından taşınan diğer nükleer silahlardan üç kat daha az etkiye sahip.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli