Berlin (Rûdaw) – “Bayan Kod” olarak tanınan Süleymaniyeli Aya Caf henüz 25 yaşında ancak o Merkel’in dijital işler müdürü olmayı başarmış.
Almanya’nın başkenti Berlin'ndeki gökdelenden birinde genç bir kadın topluluğa hitap ediyor. Almanya bayrağının asıldığı bu kat aynı zamanda Başbakan Angela Merkel'in ofisi.
Odada toplanan çok sayıda kişi, Aya Caf adlı 25 yaşındaki Kürt kızın tecrübelerini ve başarı öyküsünü dinliyor.
Almanya medyasında "Bayan Kod" olarak tanınan Caf, Başbakan Merkel tarafından dijital işler sorumlusu olarak atanmış.
Kendisine "Bayan Kod" denmesini kabul etmeyen Caf, "Bu lakap yaptığım işleri karşılamıyor, hakkını vermiyor, ben daha fazlasını yapıyorum" diyor.
"Örneğin bir erkek bu işte ünlü olursa 'Bay Kod' demezler, ama bir kadın olduğunda, kadınlığını ön plana çıkararak bu yakıştırma yapılıyor" diyen Aya Caf, kendisini dinleyenlerin cesur olmalarını ve korkmamalarını öğütlüyor.
Soğuk su örneği
Okuduğu kitaptan bir örnek veren Caf, "Banyoda soğuk su altına girdiğimizde ilk önce çok korkarız taki alışana kadar. Ama o ilk korku, daha sonra kaybolur. Büyük işlere girişirken de böyle olur. Başta korku olur ancak direnirsek kaybolur" diyor.
Nurmeberg şehrinde yaşayan Aya Caf'ın yöneticilik yaptığı CoDesign Factory şirketinde çok sayıda doktor ve profesor de çalışıyor, danışmanlık hizmeti veriyor.
Genç kadın, çok sayıda ünlü uygulama (APP) ve dijital projede rol aldı. Sık sık konuk olduğu ülkenin ünlü televizyonları ve gazeteler de ona "Bayan Kod" diyor.
Aya Caf, Nurmeberg Hükümeti'nin düzenleyeceği dijital festivaline danışmanlık yapıyor.
Ticari yetenek
Aya Jaf'ın Süleymaniyeli ailesi çocuklarının hayatını Rûdaw’a anlattı. 1990'larda nasıl göç ettiklerini anlatan annesi, "Ala çocukken yaşıtlarının yapamadıklarını yapabiliyordu" diyor.
Anne ve babasının anlattığına göre Ala henüz 15 yaşına varmadan, yaşlıların ücretli hizmet alabilmesi için bir uygulama yapmış. Bu projesinin adı "Jaf Cubs" olarak konulmuş.
Facebook'un Başkenti
Aya'nın Faebook ve Google'nin silikon vadileri ziyareti onu derinden etkilemiş, burada dünyanın dijitalleştiği kanısına varmıştı.
Ailesi "Aya Facebook'u ziyaret etmek için giderken, uçakta 18 yaşına girdi. Ancak onun büyük işler yaptığına emindik. Bu yüzden onu destekliyorduk. Aya orada "hyperloop" olarak bilinen teknolojik tren projesinde yer aldı. Her ne kadar kendisi projeye devam etmese de, Çin gibi dünya ülkelerinin başarılı adımlar atması sevindirici" diyor.
Para kazanma
Aya Caf'ın "Money Makers" isimli kitabı bu yıl Almanya ve dünyanın birçok ülkesinde yayımlandı. Medya organları kitap hakkında haberler yaptı, makaleler yazdı. Ünlü Amazon sitesi de söz konusu kitabı satışa koydu.
Aya Kitap'ta basit bir dille nasıl para kazanılacağını ve büyük işler yapılabileceğini anlatıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın