UKRAYNA- Rûdaw ekibi savaş cephesinde!

Rûdaw (Ukrayna) – Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ederken Rûdaw ekibi, gelişmeleri Rusya mevzilerine sadece 4 kilometre uzaklıktaki Ukrayna cephesinden takip etti.

Donestk’e bağlı 10’u aşkın köy, Rusya bombardımanı sebebiyle boşaltılmış durumda. Ukrayna güçleri bölgeyi korumak ve Rusya mevzilerini bombalamak amacıyla bölgeye konuşlanmış.

Rûdaw’ın Ukrayna'daki ekibi, Herson'un kontrolünü ele geçirdikten sonra iki aydır 13 kişiyle birlikte Donetsk sınırında bulunan 25 yaşındaki Ukraynalı komutan Cabral Oleksovaldimir ile görüştü.

Ellerindeki silahlara göre iyi savaştıklarını belirten Oleksovaldimir, “Savaşın ön cephesinden 8 kilometreyi savunabildik ki bu da elimizdeki silahlara göre iyi bir seviye. Ağır bir şekilde çalışıyoruz çünkü bu zor bir iş. Büyük bir bölgeyi savunmamız gerekiyor. Bazı durumlarda 2 dakika içerisinde 8 havan atışı yapıyoruz. Bu da çok hızlı bir hareket şekli” diye konuştu.

Donetsk sınırındaki savaş alanındaki askerlerin çoğu başlangıçta gönüllüydü ama çatışmaların devam etmesiyle Ukrayna kuvvetlerine katılarak savaşın ön saflarında yer almaya başladı.

Mevcut durumda yeterli silahları olduğunu aktaran Ukraynalı asker Maxim Hremrin, “Şu anda savaşacak ve topraklarımızı savunacak kadar silaha sahibiz fakat Rusya saldırılarına devam ederse koalisyonun yardımlarına ihtiyacımız olacak” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’daki savaşın başlangıcından önce Donestk’in yüzde 30’u Rusya kontrolündeydi fakat Rusya mevcut durumda Donetsk’in yüzde 55’ini kontrol etmiş durumda.

Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donetsk'teki Ukraynalı güçler, Donetsk’in Rusya tarafından kontrol edilen kısımlarını geri almaya çalışıyor.

Ukrayna 2023’ün ilk dakikalarında, Donetsk bölgesindeki Makiivka’da Rus askerlerinin kaldığı bir okulu Amerikan füzeleri ile vurmuştu. Rusya, saldırıdaki can kaybını ilk başta 63 olarak açıkladı, ardından sayıyı 89’a yükseltti.

Ukrayna ise saldırıda 400 askerin öldüğünü ve 300 askerin de yaralandığını söyleyerek rakamın çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor.