Bahmut, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın merkezi haline geldi

05-01-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Bahmut Rusya Ukrayna
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Bahmut kenti, son dönemde en yoğun çatışmaların yaşandığı bölge durumunda. Ukrayna ordusu Rusların püskürtmek için yeni bir harekata hazırlanırken Ruslar ise kenti kontrol etmek için hamlelerine devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın son dönemlerinde en yoğun çatışmaların sürdüğü Donetsk bölgesinde ön cephede yer alan Bahmut şehri, ağır Rus bombardımanı altında. Kent giderek artan çatışma ve bombardımanlar altında büyük bir yıkım yaşamış durumda.

Rus ordusu şehri kontrol etmek için tüm gücüyle saldırırken Ukrayna kuvvetleri ise şiddetle mevzilerini savunmaya çalışıyor.

Ukrayna ordusundan Mark Kupchenenko, “Tabii ki durum çok karmaşık ve Rus kuşatması nedeniyle cephedeki mevziler kötü durumda. Askeri imkanlarımız Rusya'nınkilerle kıyaslanamaz” diyor.

Bahmut şehri, Donetsk bölgesinin stratejik şehirlerinden biri. Savaştan önce 71 binden fazla insanın yaşadığı şehirde şimdi sadece 5 bin kişi yaşıyor. Şehir, savaştan önce madencilik ve aynı zamanda önemli bir ulaşım merkeziydi.

Bahmut ile birlikte Makiivka da Ukrayna ve Rus orduları arasındaki çatışmaların merkezi haline gelmiş durumda. Ukrayna ordusu Rus ordusuna karşı en zorlu saldırılarından birini geçen hafta bu cephede gerçekleştirdi. Ukrayna kuvvetleri şimdi Rusları püskürtmek için Bahmut cephesinden yeni bir harekata hazırlanıyor.

Ukrayna 2023’ün ilk dakikalarında, Donetsk bölgesindeki Makiivka’da da Rus askerlerinin kaldığı bir okulu Amerikan füzeleri ile vurmuştu. Rusya saldırıdaki can kaybını ilk başta 63 olarak açıkladı, ardından 89’a yükseltti.

Ukrayna, saldırıda 400 askerin öldüğünü ve 300 askerin de yaralandığını söyleyerek rakamın çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

Rus Silahlı Kuvvetleri Birinci Komutan Yardımcısı Sergei Sevryukov, "Soruşturma sonrasında çok sayıda Rus askerinin ölümünün asıl sebebinin, yasağa rağmen çok sayıda askerin cep telefonu taşıması olduğu ortaya çıktı. Cep telefonlarının kullanıldığı mevziler düşman tarafından takip ediliyordu, biliniyordu ve bu da düşmanın mevzileri füzeler hedef almasına neden oldu" diyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın Aralık ayında açıkladığı verilere göre, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 100 bin Rus askeri ile 100 bin Ukrayna askeri hayatını kaybetti, 40 binden fazla sivil de bu savaşın kurbanı oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli