Katalonya Parlamentosu Madrid’i 'darbe yapmakla' suçladı

Haber Merkezi – Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu, Katalan Bölge Başkanı Quim Torra’nın görevden uzaklaştırılması nedeniyle İspanya devletini "darbe yapmakla" suçlayan bir karar aldı.

İspanya Merkez Seçim Kurulu, "devlet kurumlarına itaatsizlik" idiasıyla 1,5 yıl kamu görevinden men cezası alan Quim Torra'nın hemen görevden alınması yönünde karar aldı.

Kararın ardından olağanüstü bir toplantı gerçekleştiren Katalonya Parlamentosu, bağımsızlığa destek veren 3 siyasi parti tarafından sunulan önergeyi görüştü.

Parlamentonun, Merkez Seçim Kurulu'nun verdiği kararı reddedildiği ifade edildi.

Parlamentoda 67 "evet", 21 "hayır" ve 7"çekimser" oyla kabul edilen söz konusu karar metninde, İspanya devleti "darbe yapmak ve demokrasiye saldırmakla" suçlandı.

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Torra'ya destek verilen karar metninde, "Katalan halkının kendi geleceğine karar verme hakkının tanınması, tutuklu Katalan siyasetçiler için af çıkartılması, sürgündeki Katalan siyasetçilerin serbestçe dönüşlerinin garanti edilmesi" talepleri yinelendi.

Bu arada Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Torra, oylama öncesinde genel kurulda yaptığı konuşmada, Merkez Seçim Kurulu'nun kararının "demokratik meşruluğu olmadığını ve kabul etmediklerini" belirtti.

Torra, “Milletvekili olmaya ve Katalonya Başkanı olarak görev yapmaya devam edeceğim. Bana bu yetkiyi Katalanlar ve Katalonya Parlamentosu verdi ve sadece onlar geri alabilir" dedi.

Katalonya Başkanı, hakkındaki 1,5 yıl kamu görevinden men cezasıyla ilgili Yüksek Mahkeme'ye yapacağı itirazın sonuçlanmasına kadar, Merkez Seçim Kurulu'nun aldığı kararla ilgili resmi tebligatı bekletmesini istedi.