ABD'den Kerkük'teki bombardımana ilişkin peş peşe açıklamalar

04-12-2023
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller CENTCOM Kerkük İslami Direniş Örgütü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD yönetiminden Kerkük’te İslami Direniş Örgütüne yönelik düzenlenen hava operasyonuna ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.

Dün akşam saatlerinde Kerkük’ün kuzeyinde ABD üssüne yönelik saldırı hazırlığındaki Heşdi Şabi’ye bağlı İmam Ali Taburlarına ait konvoy ABD uçaklarının hedefi oldu.

Saldırıda 5 İran destekli milis öldürüldü.

Bombardımana ilişkin ABD Merkez Kuvvetleri (CENTOM) ve Dışişleri Bakanlığından açıklama geldi.  

ABD’den yapılan açıklamada hava kuvvetlerinin dün Kerkük vilayetinde saldırı hazırlığındaki güçlere yönelik bir hava operasyonu gerçekleştirerek 5 milisin öldürüldüğü doğruladı ve saldırının bir meşru müdafaa eylemi olduğu belirtildi.

CENTOM’dan yapılan açıklamada “3 Aralık'ta Irak'ın Kerkük kenti yakınlarında, Birleşik Müşterek Görev Gücü - Doğal Kararlılık Operasyonu'na (CJTF-OIR) tahsis edilen kuvvetler, tek yönlü bir saldırı drone'u fırlatmaya hazırlanan beş militanı hedef aldı. CJTF-OIR güçleri, silahlı ABD insansız hava sistemiyle meşru müdafaa amacıyla karşılık verdi, beş militanın hepsini öldürdü ve insansız hava aracını imha etti” denildi.

ABD askerlerine yönelik son saldırıların çoğunun sorumluluğunu üstlenen İran yanlısı “Irak İslami Direnişi”, ölen beş kişinin kendi milis kuvvetlerine ait olduğunu doğrulamış ve ABD’ye yönelik daha fazla saldırı düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

“Bağdat bilgilendirildi”

CENTCOM açıklamasında hava saldırısı konusunda Bağdat'ın bilgilendirildiği belirtildi.  

Açıklamada Irak Güvenlik Güçlerinin saldırı konusunda bilgilendirildiği, ABD’nin  ABD ordusu ve koalisyon personeline yönelik saldırılara karşı korumaya devam edeceği ifade edildi.

“Irak’tan İran yanlısı militanlara karşı harekete geçmesini bekliyoruz”

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, haftalık basın brifinginde Rûdaw TV’nin Washington Temsilci Diyar Kurda'nın saldırıya ilişkin sorusunu yanıtladı.

Miller, ABD'nin Irak hükümetinden İran yanlısı militanlara karşı harekete geçmesini beklediğini söyledi.

ABD Dışişleri Sözcüsü "Irak hükümetinin, IŞİD faaliyetlerine karşı daveti üzerine yeniden Irak'ta bulunan Amerikan personeline yönelik bu saldırıları önleme ve bunlara yanıt verme sorumluluğunun olduğuna inanıyoruz. Irak hükümeti bu tür saldırıların önlenmesi için harekete geçeceğini söyledi ve biz de bunu yapmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Miller, "Onlardan harekete geçmelerini beklediğimizi onlara çok açık bir şekilde ifade ettik" diye ekledi.

IŞİD saldırıları ile birlikte Uluslararası Koalisyona liderlik eden ABD’nin Irak'ta yaklaşık 2.500 ve Suriye'de 900 askeri bulunuyor.

Pentagon'a göre, Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye'de bulunan ABD birlikleri, İran destekli silahlı gruplar tarafından yaklaşık 70 kez tek yönlü insansız hava araçları ve roketlerle saldırıya uğradı.

 Saldırılarda 60’dan fazla ABD askeri yaralandı.  

Kendilerini Irak'taki İslami Direniş olarak adlandıran İran'a yakın bazı Şii silahlı gruplar, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine düzenlenen 67 saldırının sorumluluğunu üstlendi. 67 saldırının 17'si batı Anbar vilayetindeki Ayn el Esad üssüne drone veya füzelerle gerçekleştirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli