Aşırı sağcı aday mağlup oldu

04-12-2016
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi- Avusturya'da aşırı sağcı Norbert Hofer, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde solcu rakibi karşısında mağlup oldu.

 

Norbert Hofer, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "olağanüstü üzgün" olduğunu söyleyerek, rakibi Yeşiller Partisi eski lideri Alexander Van der Bellen'i seçim zaferinden dolayı tebrik etti.

 

Ekonomi profesörü olan 72 yaşındaki Alexander Van der Bellen, bir dönem Yeşiller Partisi'nin liderliğini yaptı.

 

Alexander Van der Bellen, seçim kampanyası sırasında kozmopolit ve özgür bir Avusturya istediğini, eski sınırların yeniden çekilmesine ise karşı olduğunu söylemişti.

 

Bu seçimler, Avrupa Birliği'nde (AB) önümüzdeki dönemde üst üste yapılacak seçimler öncesinde popülist hareketlerin son durumunu göstermesi açısından yakından takip ediliyordu.

 

Sonucun, AB içerisinde mevcut düzeni savunan parti ve yetkililer tarafından memnuniyetle karşılanması bekleniyor.

 

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları, adayların başa baş gittiklerini gösteriyordu.

 

İlk gelen sonuçlara göre yapılan tahminler, Bellen'in yüzde 53; Hofer'in ise yüzde 46 oy alacağını ortaya koyuyor. Yetkililer, resmi oy oranlarının farklı olabileceğini ancak kazananın değişmeyeceğini belirtiyor.

 

Özgürlük Partisi 8 Haziran'da seçimlerde "büyük usulsüzlükler" yapıldığı gerekçesiyle sonuca itiraz etmiş ve Anayasa Mahkemesi Temmuz ayında bu itirazı kabul ederek, seçimleri iptal etmişti.

 

Tekrarlanan seçimlerde, bu kez Hofer, ilk tahminlerin gelmesinden çok kısa bir süre sonra yenilgiyi kabul etti.

 

Hofer, kendisini destekleyenlere teşekkür ederken, "bu işin olmamasından dolayı olağanüstü derecede üzgün" olduğunu belirtti.

 

Kazanmış olsaydı, Hofer, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı.

 

Hofer seçim kampanyasında göç karşıtı bir strateji izlemiş ve AB'nin İngiltere'nin ayrılmasından sonra merkeziyetçi bir karakter benimsemesi ya da Türkiye'nin üye olması halinde, Avusturya'nın ayrılması gerektiğini savunacağını söylemişti.

 

Mektupla kullanılan oyların da sayılmasıyla birlikte resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

 

Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache, bu kez seçim sonuçlarının iptali için yargı yoluna gitmeyeceklerini söyledi.

 

Strache, "Bu kez herhangi bir şikayet olmadığı çok açık... Bugün seçmenlerin oylarının uygun bir şekilde sayıldığından eminiz" diye konuştu. (Kaynak: BBC)

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli