Rusya Taliban'ı 'terör örgütleri' listesinden çıkarmaya hazırlanıyor

6 saat önce
Rûdaw
Etiketler Rusya Taliban Terör örgütü listesi Afganistan
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Rusya, Talabani ‘terör örgütleri’ listesinden çıkarmaya yönelik çalışmalarında sona geldi.

Afganistan’daki Taliban örgütü Rusya’nın yasaklı ve  ‘terör örgütü’ listesinde yer alıyor.

Rûdaw’ın Rusya muhabiri Kamiz Şedadi’nin bildirdiğine göre Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Güvenlik Güçleri ve İstihbarat Servisleri Başkanlar Konseyi Toplantısı'nda konuşan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov da, Taliban'ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına yönelik çalışmada sona gelindiğini ifade etmişti.

Bortnikov bugün BDT Devletleri Güvenlik ve Özel Hizmetler Başkanları Konseyi'nin (SORB) 55. toplantısında  yaptığı konuşmada "Rusya, Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına yönelik çalışmalarını tamamlıyor” dedi.

Ayrıca Bortnikov, Afgan yetkililerin eylemlerinin bu ülkede "düzenin sağlanması ve barışın korunmasına yönelik olduğunu" belirtti.

Öte yandan  FSB Direktörü Bortnikov, BDT ülkelerine terör grupları ile destekçileri arasındaki iletişim kanallarının izlenmesi ve belirlenmesi konusunda iş birliğini güçlendirme çağrısında bulundu.

Bortnikov, Afganistan'da faaliyet gösteren radikal İslamcılarla mücadelede eş zamanlı olarak Taliban ile işbirliğinin geliştirilmesinin ve BDT ülkelerindeki potansiyel terörist destekçilerinin tespit edilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Afganistan Dışişleri Bakan Vekili Moskova’da

Afganistan Dışişleri Bakan Vekili Amir Han Muttaki 'Moskova formatındaki' Afganistan toplantılarının 6. Turuna katılmıştı.

Moskova'daki toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, Taliban'ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasıyla ilgili açıklamasında "Rusya'nın üst yönetimi tarafından bu konuda bir prensip kararı alındı. Ancak bu sürecin Rus hukuk sistemi kapsamında yürütülmesi gerekiyor. Sürecin yasayla belirlenen usulde tamamlanması için hukukçuların, parlamentonun ve diğer kurumların hummalı çalışma yapması gerekiyor" dedi.

Moskova formatı 2017'de oluşturuldu

Afganistan konulu 'Moskova formatı', 2017’de Rusya, Afganistan, Hindistan, İran, Çin ve Pakistan'ın özel temsilcilerinin oluşturduğu 6’lı istişare mekanizması temelinde oluşturulmuştu. Daha sonra bu formata Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan da dahil olmuştu.

Taliban hareketi 2021 yazının sonundan bu yana Afganistan'da iktidarı elinde tutuyor. Rusya, Kabil'de kurulan hükümeti resmen tanımadı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli