RÛDAW ÖZEL – İşte yanıtı; Son kale Pençşir düştü mü?

04-09-2021
Rûdaw
Etiketler Afganistan Pençşir Taliban Murteza Haliki
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Afganistan’da bulunan bağımsız gazeteci Murteza Haliki, Pençşir’de direnişin devam ettiğini, Afganistan Halk Direniş Cephesi'nin ateşkes için üç şart ileri sürdüğünü bildirdi.

Afganistan’da Taliban’ın kontrol edemediği tek bölge olan Pencşir vilayetindeki silahlı grupların çatı örgütü Afganistan Halk Direniş Cephesi ile Taliban militanları arasında çatışmalar devam ediyor.

Taliban yetkilileri, Tacik kökenli Ahmed Mesud'un liderlik ettiği yerel güçlerin savunduğu Pencşir vilayetindeki Paryan ilçesini ele geçirdiğini duyurdu.

“Bölgenin elektrik ve interneti kesildi”

Rûdaw’a konuşan ve Kabil’de bulunan bulunan bağımsız gazeteci Murteza Haliki, dün akşam saat 21:00’den itibaren Penşir vilayetine verilen elektriğin kesildiğini, internet şebekelerinin de işlevsiz bırakıldığını belirterek, “Pençşir’in dünya ile bağlantısı kesildi” dedi.

Dün gece son olarak Pençşir’de bir gazeteci ile görüştüğünü anlatan Haliki, “Gazeteci arkadaşım çatışmaların Perşembe günü şiddetlendiğini, Afganistan Halk Direniş Cephesi’nin iki gün içerisinde 100 Taliban üyesini esir alıp daha sonra iyi niyet göstergesi olarak serbest bıraktığını ve şartlı ateşkes çağrısında bulunduğunu aktardı” diye konuştu.

Direnişçilerin şartları

Haliki, Afganistan Halk Direniş Cephesi’nin Taliban’a sunduğu ateşkes şartlarını ise şöyle sıraladı:

“Birincisi; Yeni hükumette yetkilerin yüzde 30’unun Pençşir’deki yetkililere verilmesi.

İkincisi; Pençşir’deki direnişçilerin elinde bulunan helikopter, tank, top, ağır ve hafif silahların kendilerinde kalması, hükumet tarafından buna müdahale edilmemesi.

Üçüncüsü; Afganistan Halk Direniş Cephesi’nin onayı alınmadan Pençşir’e temsilci, yönetici veya vekil atanmaması.”

Taliban sözcüsü yanıtlamayı reddetti

Murteza Haliki, Pençşir vilayetindeki bazı bölgelerin Taliban tarafından kontrol edildiği şeklindeki haberlere ilişkin de gazeteci arkadaşının, “Bu bilgiler doğru değil, Pençşir’in dünya ile bağlantısı koptuğu için Taliban bu propagandaları yayıyor” dediğini aktardı.

Bölgedeki son durumlar hakkında Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid ile bağlantı kurduğunu dile getiren Haliki, ancak Mücahid’in bu konuda bilgi vermekten kaçındığını kaydetti.

Haliki, “Taliban sözcüsü Afganistan Halk Direniş Cephesi’nin şartları hakkında herhangi bir değerlendirme yapmadı. Fakat Taliban’ın bu şartları kabul etmesi çok zor. Çünkü ülkenin yüzde 90’ını kontrol ettiklerini, geri kalan bölümünü de er yada geç ele geçireceklerini düşünüyorlar” yorumunda bulundu.

Başkent Kabil’in yaklaşık 50 kilometre yakınındaki Pençşir vilayetinin nüfusu 170 bini buluyor. Bölgenin büyük bölümü Taciklerden oluşuyor. Buradaki direnişin lideri Ahmed Mesud, merkezi olmayan yarı bağımsız bir bölge talep ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli