Tarihi NATO Zirvesi bugün

Haber Merkezi-NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, bugün Galler'de başlıyor.

  

NATO Zirvesi'nde 28 devlet başkanı ve 60'tan fazla lider, son dönemlerde yükselen gerilim ve çatışmalı bölgeleri ele alacak.


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in görevini Norveç eski Başbakanı Jens Stoltenberg'e devredeceği zirvede, Afganistan, Ukrayna-Rusya çatışmasının yani sıra Irak ve Suriye'deki Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide bağlantılı örgütler, ana gündemi oluşturacak.


Üst düzey bir; NATO yetkilisi, Rûdaw’a, Kürt güçlerinin, Suriye ve Irak'taki IŞİD’e karşı oynadıkları önemli rolün farkında olduklarının altını çizerek, şunları söylemişti:


“Kürdistan Bölgesi ,Irak'ta siyasal istikrarın nasıl sağlanabileceği konusunda gayet iyi bir örnek. Kürt partileri kendi bölgelerinde iktidarı siyasi güçlerine göre paylaşıyor. Bir gün Irak'a giderseniz, Kürdistan Bölgesi ile diğer bölgeler arasındaki ekonomik gelişmişlik farkını çok rahatlıkla görebilirsiniz. Kürdistan Bölgesi her alanda Irak'ın diğer bölgelerinin çok ilerisinde.”

 

Zirve için Galler’e giden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Eylül Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama ile cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk yüz yüze görüşecek.


Irak'ta yaşananlar, bölgedeki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD)  tehdidi, Suriye konusunda iki ülkenin ortak yapacakları masadaki konu başlıkları arasında. 


Türkiye'de devam eden “çözüm süreci”nin de ele alınacağı görüşmede, özellikle ABD'nin Türkiye'yi dinlemesi konusunda Erdoğan'ın rahatsızlığını dile getirmesi bekleniyor.


İki isim en son Erdoğan'ın 2013 yılının Mayıs ayında ABD'ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette biraraya gelmişti.