ARAP MEDYASINDAN FLAŞ İDDİA: Haniye suikastı ardından ABD’li bir heyet gizlice İran’ı ziyaret etti

 Haber Merkezi – Hamas siyasi büro başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi ardından Ortadoğu'da  savaş çanları bir kez daha çalmaya başladı. Gerilimin tırmandığı bir süreçte bir ABD heyetinin perşembe günü gizlice Ankara üzerinden İran'a giderek İranlı yetkililer ile bir görüşme gerçekleştirdiği iddia edildi.

İddia Kuveyt’ye yayın yapan El Ceride gazetesinden geldi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesi, Ortadoğu'da gerilimi bir kez daha tırmandırdı. İran, saldırıdan sorumlu tuttuğu İsrail'i vurmakla tehdit ederken İran Dini Lideri Hamaney, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'a savaş yetkisini devreden kararnameyi onayladı. İran, İsrail'e savaş ilan etti.

Bölgedeki gerilim tırmanırken Kuveyt gazetesi El Ceride'nin iddiasına göre, ABD'li yetkililer gizlice Ankara'dan İran'a giderek, ''İsrail'e saldırıp Netanyahu'nun oyununa gelmeyin'' diye uyarıda bulundu.

Heyetin İranlı yetkililere İsrail'e saldırmaları durumunda İsrail'i savunacaklarını, ancak büyük bir savaş istemediklerini belirtti.

Görüşmede ABD olarak İsmail Haniye suikastından haberlerinin olmadığını ifade eden yetkililer, Netanyahu'nun kontrolden çıktığını söyledi. Yaşanan tüm bu gelişmelerle birlikte Kuveyt gazetesi El Ceride dikkat çeken bir iddia ortaya attı.

"Netanyahu kontrolden çıktı"

Kuveyt gazetesi El Ceride'de yer alan habere göre, bir ABD heyeti Perşembe özel uçakla gizlice Türkiye'den havalanıp İran'a gitti. Uçak Tahran yakınındaki Karan kentine indi ve orada İran istihbarat-dışişleri ekibiyle 2 saatlik kritik bir görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede ABD'li yetkililer "Netanyahu büyük bir bölgesel savaş istiyor. İran'ı yıkmak istiyor. Netanyahu'nun oyununa gelmeyin" diye uyarıda bulundu. ABD olarak İsmail Haniye suikastından haberlerinin olmadığını ifade eden yetkililer, Netanyahu'nun kontrolden çıktığını söyledi.

İran'daki MOSSAD ajanlarının listesini verdiler

Görüşmede ABD heyeti "Haniye suikastından haberimiz yoktu" dedikten sonra iyi niyet göstergesi olarak İran'daki bazı Mossad ajanlarının listesini İran'a verdi. Heyet İran'a "Prestij için bir saldırı yapmanızı anlıyoruz. Ama büyütmeyin. Hemen bir nükleer anlaşma yaparsak, Netanyahu'ya en büyük darbeyi vurursunuz" dedi.

Burada, Trump'ın İran'a karşı daha sert olduğu hatırlatıldı ve Biden yönetimiyle hemen bir anlaşma yapılırsa, Trump'a hareket alanı kalmayacağı hatırlatıldı.

El Ceride'nin haberindeki ayrıntılar bunlarla da sınırlı kalmadı. Biden'ın İran ile savaşmak istemediği, Netanyahu'dan hiç memnun olmadığı ve İran'ın saldırması durumunda İsrail'i savunacaklarını ancak büyük savaş istemedikleri ABD'liler tarafından İran heyetine iletildi.