Çavuşoğlu tahıl koridoru anlaşmasının detaylarını anlattı: Rusya da kendi tahılını ihraç edecek

04-08-2022
Rûdaw
Etiketler Çavuşoğlu Tahıl Koridoru Rusya Blinken
A+ A-

Haber Merkezi - Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, İstanbul'da imzalanan ve Rusya ile savaş halindeki Ukrayna buğdayını dünyaya ulaştırmayı amaçlayan tahıl koridoru anlaşmasının detaylarını anlattı.

İstanbul'da Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin kurulmasını takiben ilk geminin Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan yola çıktığını ve İstanbul açıklarında ortak kontroller gerçekleştirilmesinin ardından Lübnan’a doğru ilerlediğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bu ilk gemiydi. Bunun sürdürülebilir olması gerçekten önemli. Bu anlaşmanın süresi 4 ay. Dolayısıyla uzatması eğer herhangi bir itiraz olmazsa 3-4 ay sonra otomatik olarak gerçekleşecek. Bunun karşılığında Rusya aynı zamanda kendi tahıllarını ve bununla ilgili gübre dahil olmak üzere ürünlerini ihraç edebilecek. Bu da anlaşmanın bir parçası olarak gerçekleştirildi" dedi.

Çavuşoğlu, bunun da her iki ülkenin ticaretini kolaylaştırdığını belirterek, Ukrayna’daki savaşın devam ettiğini, bu nedenle herkesin sorumlu bir biçimde davranması ve taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana kalıcı ateşkes için yoğun çaba sarf ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, tahıl anlaşmasının geniş kapsamlı bir ateşkesin ve barış planının temelini oluşturabileceğini söyledi.

Öte yandan Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, Çavuşoğlu ile Blinken'ın görüşmede, Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusunda varılan uzlaşı ve bu konudaki son gelişmeler ile ikili ilişkileri ele aldığı belirtildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli