'Kürt dostu' Fransız yazardan veda!

04-08-2017
Rûdaw
Etiketler Chris Kutschera Kürt Dostu Ölüm Barzani Madalyası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt dostu olarak bilinen Fransız gazeteci, araştırmacı, tarih yazarı ve fotoğrafçı Chris Kutschera 79 yaşında hayatını kaybetti.

 

1938 yılında Faransa'da dünyaya gelen Chris Kutschera, Ortadoğu ve Kürtler üzerine yaptığı özel araştırmalarıyla tanınıyordu. Chris Kutschera’nın, Kürt sorununu konu alan 5 kitabı ve onlarca değerlendirme, rapor ve makalesi bulunuyordu.

 

Birçok kez Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden Chris Kutschera, Kürt ve Kürdistan’ın haklarına ilişkin yürüttüğü mücadelenin aşamalarını kaleme aldığı ‘Kürtlerin Bağımsızlık Rüyası’ adlı kitabıyla Kürtlerin sevgisini kazandı.

 

Sorbonne Üniversitesi’ni bitirdikten sonra 1960 tarihinde  Guatamala’da gaztecilik hayatına başlayan Kutscera, Le Monde Diplamatique, Le Monde Coailys, The Middle East Magazine, El Wasat ve El Mundo gazetelerinde yazdığı makaleler ve çektiği fotoğraflarla Kürtlerin mücadelesini dünyaya duyurdu.

 

Chris Kutschera ve eşi Edet Kutchera, farklı dönemlerde Kürt mücadelesinde rol üstlenmiş Kürt liderlerinin resimlerinin bulunduğu büyük bir arşive sahipti.  Chris Kutschera’nın arşivinde ayrıca Kürt devrimi dönemine ait kendi çekimi olan kısa videolar da bulunuyordu.

 

Parkison hastalağına yakalanan ünlü tarih yazarı ve fotoğrafçı Chris Kutschera, geçirdiği beyin felcinin ardından 31 Temmuz 2017 tarihinde hayatını kaybetti.

 

Chris Kutschera’nın Kürtlere ilişkin yazdığı kitaplar şunlar:

 

19. ve 20. Yüzyılda Kürt Tarihi, Saddam Hüseyin’in Kara Kitabı, Kürdistan’ın Tarih Öyküsü, Kürt Ulusal Hareketi ve Bağımsızlık Umudu, Bağımsızlık Rüyası, Edebiyat Rehberi Kürdistan, Kürtlerin Uzun Hikayesi: 40 Yıllık Kürdistan Röportajları Derlemesi. 

 

Chris Kutchera ve eşi Edet Kutchera, Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini dünyaya duyurma çabalarından dolayı 25 Nisan 2013 tarihinde ‘Barzani Madalyası’na layık görülmüştü.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli