ABD: IŞİD hala Türkiye ve Irak’tan 100 milyon dolar nakit tedarik ediyor

04-02-2021
Rûdaw
Etiketler El Hol Kampı IŞİD ABD Hazine Bakanlığı Türkiye Irak
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Hazine Bakanlığı raporuna göre, iki yıl önce işgal ettiği tüm bölgelerde yenilgiye uğrayan IŞİD, Türkiye ve Irak’taki sempatizanları aracılığıyla hala 100 milyon dolarlık nakit rezervine erişebiliyor.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, IŞİD'in para rezervleri, Irak ve Suriye’de bazı bölgeleri işgal ederek petrol ve vergi geliri elde ettiği 2014 yılından bu yana en düşük seviye olmasına rağmen örgüt hala sempatizanları yoluyla ciddi bir gelir elde edebiliyor.

Hazine Bakanlığı baş müfettişleri tarafından IŞİD’in mali durumuyla ilgili yapılan değerlendirmeye göre, Suriye’deki IŞİD kalıntıları, Türkiye’deki destekçileri ve Irak’taki kaçakçılar yolu ile nakit para elde etmeye devam ediyor.

Denetim Direktörü Gregory Sullivan’ın 4 Ocak’ta açıkladığı raporda IŞİD’in “muhtemelen bölgeye dağılmış durumda 100 milyon dolar nakit rezervine sahip olduğunu” yazılıyor.

Rapora göre örgüt sempatizanları bu fonları Irak ve Suriye’nin içine ve dışına taşımak için gayri resmi şekilde havala şirketleri üzerinden yapıyor.

Bu transferin bir kısmı nüfusu yaklaşık 50 bini bulan IŞİD’li ailelerin barındığı Rojava’nın Haseke kentindeki El Hol Kampı üzerinden yapıldı. Diğer nakit havaleler ise Irak ile Suriye açık çöl olan sınırından kurye ile teslim edildi.

Rapora göre, ögrüt Suriye içinde hala petrol kaçakçılığı, gasp, sivilleri kaçırıp fidye alma, yağma ve muhtemelen paravan şirketler yoluyla para toplamaya devam ediyor.

Konu hakkında Al-Monitor’a konuşan Hudson Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan David Asher, “IŞİD'in finans ve lojistik ağlarını kesmek için Türkiye’nin yeterli bir çaba içerisinde olduğuna inanmıyorum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 2014-2015 yoılları arasında IŞİD'e karşı ekonomik savaş stratejisine öncülük edenAsher, örgütün yükselmeye başladığı ilk dönemde ABD'li müfettişler tarafından sorgulanan IŞİD üyelerinin Suriye sınırının Türkiye tarafını para transferi için kullandıklarını iddia ettiklerini hatırladı.

David Asher’e göre Jode Biden yönetimi Trump’ın son 4 yılda Ortadoğu’ya yönelik izlediği dış politikada değişime gidecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli