BM Genel Sekreteri’nden Rûdaw’a: Ülke yıkılırsa büyük felaket olur

Erbil (Rûdaw) – BM Genel Sekreteri Guterres, “Irak’ta çelişkilerin çok derin olduğunu ve ülkenin yıkılma gibi büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Irak’ın istikrarı bölge açısından çok önemli, aksine yıkılması bölge için de felaket olur” dedi.  

Irak’ta yaşanan gösteriler ve ülkedeki durum hakkında Rûdaw New York muhabiri Mecid Nizameddin Gili’nin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Irak’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü korunmalıdır. Ülkede sorunları körükleyen dış müdahalelerin sona ermesi gerekiyor” dedi.

“Irak’ta etkinlikleri bulunan İran ve ABD yönetimine mesajınız nedir” sorusuna Guterres, “Mesajımız çok açık; Irak’ın birliği ve bağımsızlığı korunmalıdır. Irak’ın egemen bir devlet gini hareket etmesini sağlayan koşullar gözönünde bulundurulmalıdır” şeklinde yanıt verdi.

Egemen bir devlet olmasının şartlarını da sıralayan Guterres, bunun için ilk olarak ülkenin güvenlik güçlerinin şiddeti kontrol altına alması gerektiğini vurguladı.  

BM Genel Sekreteri, “Irak’ta hükümet bazı milis gruplarını kontrol edemiyor. Hatta ülke IŞİD’le savaş sürecinden milis gruplar tarafından hükmedilen bir sürece girmiş durumda. Siz bu konuda ne diyorsunuz?” sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:

“Irak’taki milis gruplar bazı süreçlerde çok kötü insan hakları ihlallerine neden oluyor. Gördüğümüz kadarıyla göstericilere yönelik saldırıların çoğı bu milisler tarafından gerçekleştiriliyor. Irak’ta çelişkilerin çok derin olduğunu ve ülkenin yıkılma gibi büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Bunun önlenmesi çok önemlidir. Çünkü Irak coğrafik konumu bakımından çok hassas bir ülke. . Irak’ın istikrarı bölge açısından çok önemli, aksine yıkılması bölge için de felaketlerle sonuçlanır.”

Antonio Guterres önümüzdeki süreçte Irak’ta sorunların çözümü ve istikrak konularında diplomatik çalışmalara ağırlık vereceklerini de sözlerine ekledi.