Efrin zeytini İsviçre Parlamentosu'nun gündeminde

04-02-2019
Rûdaw
Etiketler İsviçre Efrin Zeytin ÖSO
A+ A-

Haber Merkezi- İsviçre'de Muhafazakar Demokrat Partili milletvekili Bernhard Guhl, Türkiye'nin geçen yıl askeri operasyon düzenlediği Efrin'den Türkiye'ye götürdüğü zeytinin işlenerek Avrupa Birliği (AB) ülkelerine satıldığı iddialarını Parlamento da tartışmaya sundu.

 

Türkiye, desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte yürüttüğü “Zeytin Dalı Harekatı” adı altında geçen yılın 18 Mart’ta Rojava’nın Efrin kentine girmişti.

 

İsviçre Parlamentosu’nda hükümete soru yönelten Bernhard Guhl, Türkiye'nin bölgedeki zeytinlikleri “yağmaladığını, elde ettiği zeytini işleyerek, Suriye iç savaşında desteklediği silahlı güçlere mali destek sağlamak amacıyla ve haksız bir şekilde Türk malı etiketiyle” AB pazarına sürdüğünü savundu.

 

Bernhard Guhl, “Türkiye işgalindeki Efrin'de zeytinlikler, Türk güçleri ve desteklediği militanlar tarafından yağmalanıyor. Çaldıkları zeytini İspanya'ya satıyorlar” diyerek, İsviçre Ulusal Parlamentosu'na bu ticaretin ve elde edilen potansiyel gelirin soruşturulmasını istedi.

 

İspanyol gazetesi Publico da konuya ilişkin yayımladığı haberde, Türkiye'nin Efrin'deki zeytini bölgedeki tesislerde işleyerek elde ettiği zeytinyağını Türkiye'ye taşıdığını, burada Türk ürünü olarak etiketledikten sonra bazı aracı şirketleri kullanarak ihraç ettiğini iddia etti.

 

Haberde, ürünün ihraç edilmeden önce Türkiye'de üretilen zeytinyağıyla karıştırıldığını ve Türk malı olarak etiketlendiği iddialarına yer verdi.

 

İspanyol gazetesinde ayrıca İsviçreli milletvekili Bernhard Guhl'un, "Sonuç olarak Almanya'ya ya da İspanya'ya satılması önemli değil. Şirketlerin çalıntı zeytin ya da zeytinyağı ticareti yapıp yapmadığının soruşturulmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum" sözlerine de yer verdi.

 

Türkiye Tarım Bakanı Pakdemirli açıkladı

 

Efrin’den Türkiye’ye götürülen zeytin ve zeytinyağı iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de (TBMM) taşınmıştı.

 

2018’in Kasım ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken bu konudaki eleştirileri yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şunları söylemişti:

 

“Biz hükümet olarak PKK'nın eline gelir geçsin istemiyoruz. Afrin'de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz, bu hâkimiyetimiz olan bölgede. O sebeple tarım kredi kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır ve bu görev için kapılar açıldı ve şu ana kadar giren 600 ton ürün var. 200 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinde bunları konuşuyor olmamız hakikaten çok ayıp ve çok komik.”

 

 “Özgür Suriye Ordusu'na ganimet alındığı doğru mu?”

 

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da devletin tarım kredi kooperatifleri vasıtasıyla, yurt dışına satma kaydıyla, Efrin’den 50 bin ton zeytinyağı getirdiği bilgisine ulaştıklarını belirterek bakan Pakdemirli'ye, şu soruları sormuştu:

 

"İhraç kaydıyla gelen bu zeytinyağının iç piyasaya sürüldüğü iddiaları ortada dolaşmakta. Hatta Afrin’den zeytinyağının yanında zeytinin de getirileceği konuşuluyor. Buna da göz yumacak mısınız? Afrin’den gelen zeytinyağından devletin bir geliri ne kadardır? Bu gelirden Özgür Suriye Ordusu’na ganimet alındığı bilgileri doğru mudur?"

 

Rojava’da Kürt nüfusun en yoğun olduğu bölgelerden Efrin, 2012 yılında PYD ve bağlı silahlı kanadı YPG tarafından kontrol sağlanmıştı. (Kaynak:Euronews)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli