ABD Dışişleri’nden Rûdaw'a: Suriye krizinin tek çözümü 2254 sayılı karardır

03-12-2024
Diyar Kurda
Etiketler ABD Suriye HTŞ Rojava Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi BMGK
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, Suriye krizinin tek çözümünün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararının uygulanması olduğunu belirtti.

Washington’da düzenlediği basın brifinginde Rûdaw temsilcisi Diyar Kurda’nın Suriye’de yaşanan duruma ilişkin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, BMGK’nin Suriye hakkındaki 2254 sayılı kararına dikkati çekti.

Patel, “ABD'ye göre, sorunun çözümü, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda BM'nin liderliğinde bir süreç yürütülmesidir” dedi.

BMGK, 2015 yılında aldığı 2254 sayılı kararla savaşın durdurulması, Suriye için yeni bir anayasa hazırlanması ve seçimlerin yapılmasını talep etmişti. Ancak, bu karar bugüne kadar uygulanmadı.

Vedant Patel, “Bütün ülkelerin, durumu istikrara kavuşturmak için ellerinden geleni yapmalarını istiyoruz. Bu hassas dönemde çatışmaların daha da artmasını istemiyoruz” diye ekledi.

Patel, Suriye'deki insani durum ve yardımlar hakkında ise, "Uygun insani yardımın sağlanması çok önemli. Yıllardır etkilenen bölgelerde güçlü bir yardım sağladık. Durumu izlemeye devam edeceğiz ve gerektiğinde gerekli adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

El Kaide’nin Suriye kolu sayılan Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) 27 Kasım Çarşamba günü İdlib ve Halep kırsalında kapsamlı bir saldırı başlattı.

29 Kasım Cuma gecesi Halep şehrini kontrol eden HTŞ, Şam-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolu ile Lazkiye’den Halep’e uzanan M5 karayolunun birleştiği noktada yer alan Serakib ilçesini ele geçirdi.

HTŞ ve destekçisi gruplar Hama’ya doğru ilerlerken Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesindeki silahlı gruplar da YPG’nin kontrolündeki Şehba bölgesi ve Tel Rıfat’a saldırdı.

Bölgede savaş ve çatışmaların daha da büyüyebileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli