Zarif’ten Rûdaw’a ‘güvenli bölge’ yorumu: Kürtlerin hakları korunmalı

03-09-2019
Rûdaw
Etiketler İran Güvenli Bölge Türkiye ABD Cevat Zarfi
A+ A-
Moskova (Rûdaw) – İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, bölgedeki konjöktürel durumun Kürt meselesinin ciddi bir sorun olarak ortaya çıkmasına müsaade etmediğini belierterek, “Kürtler bu bölgenin bir halkı ve hakları korunmalı, endişeleri de gözönünde bulundurulmalıdır”” dedi. 
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif, Moskova’da ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Rûdaw muhabiri Halid Hüseyin’in, Türkiye ve ABD’nin oluşturmayı planladığı güvenli bölgeye ilişkin sorusuna yanıt veren Cevat Zarif, Tahran’ın Türkiye hükümetinin güvenlik endişelerini anlayışla karşıladığını söyledi.
 
Ankara’nın sorunu ABD ile değil, Suriye hükümeti ile çözmesi gerektiğine vurgu yapan Zarif şöyle konuştu:
 
“Biz ABD’nin Fırat’ın doğusundaki varlığını kabul etmiyoruz. Türk dostlarımızın da bu konuda müzakerede bulunması ABD’nin bölgedeki varlığını meşrulaştırır. Suriye ABD için bir yerleşim yeri olamaz. ABD şu ana kadar hüsrandan başka bölge halklarına herhangi bir hizmette bulunmamıştır. ABD’nin son İdlib saldırıları bile bölgede sağlanması planlanan ateşkesi tehlikeye atmaktadır.
 
Biz Türkiye hükümeti ve halkının güvenlik endişelerini ve sınırlarının güvenliği konusundaki hassasiyetini anlıyoruz. Ancak bu endişelerin giderilmesi için Suriye merkezi hükümeti ile işbirliği, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde olmalıdır. 
 
Sayın Lavrov’un da bahsettiği gibi, bölgedeki durum Kürt meselesinin büyük bir sorun olmasına müsaade etmiyor. Kürtler bu bölgenin bir halkı ve hakları korunmalı, endişeleri de gözönünde bulundurulmalıdır. 
 
Bölgedeki ilişkiler tüm bölge halklarının haklarının korunması temelinde olmalıdır. Türk dostlarımızın endişeleri de bu kapsamda ele alınmalıdır. Biz ABD’nin Suriye ve Fırat’ın doğusundaki varlığının tüm bölge halklarına zarar verdiğine inanıyoruz.”
 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli