Mahmud Abbas’ın İsmail Haniye'nin cenazesine katılmadığı ortaya çıktı

Haber Merkezi – Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ne İran'da ne de Katar'da düzenlenen cenaze törenlerine katıldı. Abbas, Doha'daki merasime yardımcısını gönderdi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konuta düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Hamas ve İran, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetimi resmi olarak suikasti üstlenmedi. Ancak İsrail, kendilerine yöneltilen suçlamaları da reddetmedi.

Tüm dünya bölgedeki gelişmeleri yakından takip ederken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bu süreçteki tutumu nedeniyle eleştiri oklarını üzerine çekti.

İlk tören İran’da düzenlendi

Haniye için ilk tören, başkent Tahran'da yapılmış, cenaze namazını İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırmıştı.

Haniye'nin naaşı daha sonra Katar'ın başkenti Doha'ya gönderilmişti.

Doha'daki İmam Abd al-Wahhab Camii'nde düzenlenen ikinci törenin ardından, Haniye'nin naaşı, Doha'nın 15 kilometre kuzeyindeki Lusail kentinde bulunan mezarlığa defnedildi.

Türkiye’den üst düzey katılım

Haniye için Doha'da düzenlenen cenaze törenine Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül ve bazı milletvekilleri katıldı.

Bu isimlere Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Hür Dava Partisi lideri Zekeriya Yapıcıoğlu ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan eşlik etti. Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani de merasimde hazır bulundu.

Abbas ne İran ne de Katar’daki törene katıldı

El Fetih Hareketi'nin lideri ve Filistin Devlet Başkanı olan Mahmud Abbas, Haniye için düzenlenen ne İran'daki ne de Katar'daki cenaze törenlerine gitmedi. Törene El Fetih cephesinden, Devlet Başkan Yardımcısı Mahmoud Al-Aloul liderliğinde bir heyet katıldı.

Abbas, 2016 yılında ölen eski İsrail Başbakanı Şimon Peres'in cenaze törenine katılmış, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü.

Türkiye’ye gelecek

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 14-15 Ağustos'ta Türkiye'yi ziyaret edecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Abbas, 15 Ağustos Perşembe günü de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'na hitap edecek.