Avusturya Dışişleri Bakanı'ndan Rûdaw'a: Başkan Neçirvan Barzani'nin büyük rolünü takdir ediyoruz

03-07-2024
Rûdaw
Etiketler Avusturya Alexander Schallenberg Irak Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, ülkesinin Başkan Neçirvan Barzani'nin Irak ve bölgedeki büyük siyasi rolünü takdir ettiğini söyledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin Avusturya ziyaretinin güvenlik, göç, ekonomik kalkınma ve enerji konularında görüş alışverişinde bulunmayı amaçladığını ifade etti.

Başkan Neçirvan Barzani’nin Avusturya ziyaretinde Erbil'de konsolosluk açılması konusunun da görüşüldüğünü beliterek, ilerleyen süreçte bunu değerlendireceklerini açıkladı.

Göç politikası hakkında da konuşan Schallenberg, “Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki ortaklarımızla birlikte yasadışı göçle mücadele etmeye kararlıyız. Avusturya, göçmenlerin durumunu iyileştirmeye ve bu alanda işbirliği yapmaya kararlı. Bu kararlılık, göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretiyle mücadeleye odaklanan güvenlik işbirliğine yönelik kapsamlı yaklaşımın bir parçasıdır” dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Avusturya’da Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile neler görüşüldü?

Avusturya Dışişleri Bakanı: Kürdistan Bölgesi ile güvenlik, göç, ekonomik kalkınma ve enerji girişimleri gibi alanlarda ortak fırsatları görüşüp fikir alışverişi yapmaktı. Aynı zamanda Ortadoğu'daki mevcut durum başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri de ele aldık.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi başkanının Bağdat, Kürdistan Bölgesi'ndeki partiler ve komşu ülkelerle güçlü ilişkileri var. Bu durum Avusturya için önemli mi, özellikle Kürdistan Bölgesi’nin bu ilişkilerini göz önünde bulundurduğumuzda.

Avusturya Dışişleri Bakanı: Bağdat ve Erbil ile güçlü ve uzun vadeli ilişkiler kurmaya bağlılığımızı ifade ediyoruz. Bu bağlamda Başkan Barzani'nin büyük siyasi rolünü ve hem Başbakanı Sudani, hem Iraklı siyasi figürlerle, hem de genel olarak bölgedeki figürlerle yakın kişisel ilişkilerini takdir ediyoruz.

Rûdaw: Geçen ay İtalya açıklarında bir göçmen teknesi battı, yolcuların çoğu Kürttü. Şunu sormak istiyorum, Avusturya, Kürdistan Bölgesi ve genel olarak Irak'tan gelen göçmenlere karşı nasıl bir politika izlemek istiyor?

Avusturya Dışişleri Bakanı: Yaşanan bu trajediden dolayı üzüntü duyuyoruz ve kalbimiz kurbanların aileleriyle birlikte. Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki ortaklarımızla birlikte yasadışı göçle mücadele etmeye kararlıyız. Avusturya, göçmenlerin durumunu iyileştirmeye ve bu alanda işbirliği yapmaya kararlı. Bu kararlılık, göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretiyle mücadeleye odaklanan güvenlik işbirliğine yönelik kapsamlı yaklaşımın bir parçasıdır. Bu konuda Bağdat ve Erbil ile tam koordinasyon içinde olacağız.

Rûdaw: Avusturya'nın geçmişte Irak'la yoğun ticari ilişkileri vardı. Avusturya'nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini güçlendirmeye yönelik planları neler?

Avusturya Dışişleri Bakanı: Kürdistan Bölgesi ve genel olarak Irak, ticaret ve istihdam açısından önemli bölgelerdir. Eylül 2023'te Avusturya'nın Bağdat Büyükelçiliği'nin açılması, Avusturya, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin ve yatırım fırsatlarının artmasına yardımcı oldu. Geçtiğimiz Eylül ayında Erbil'e yaptığım ziyarette çok sayıda paydaşın katıldığı ortak bir ekonomik forumun açılışına katıldım. Avusturyalı şirketler oradaki iş ortaklarıyla bir araya geldi. Ziyaretin ardından ekonomik ilişkiler daha da yoğunlaştı. Ticari ilişkilerimizin hacmi 2013 yılından bu yana ilk kez Kürdistan Bölgesi ile olmak üzere 100 milyon doları aştı. Çevre koruma teknolojileri, dayanıklı endüstriyel ürünler, telekomünikasyon altyapısı, krizle mücadele, yangınla mücadele ekipmanı ve malzemelerinin sağlanması konularında Avusturya yardımcı olabilir ve sunabileceği çok şey var. Kürdistan Bölgesi uzun vadeli gündemine katılmak istiyoruz.

Rûdaw: Avusturya neden şu ana kadar Kürdistan Bölgesi'nde konsolosluk açmadı?

Avusturya Dışişleri Bakanı: Avusturya, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini takdir ediyor ve her zaman ilişkileri geliştirmenin yollarını değerlendiriyor. Bu bağlamda Erbil'de Avusturya temsilciliğinin açılması konusu görüşüldü, bütün bu meseleleri birlikte değerlendireceğiz. Her iki taraf da bu alanda karşılıklı olarak kabul edilebilir bir şekilde hızlı bir çözüm bulmaya kararlı olduğunu ifade etmek istiyorum.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli