Fransa'da sol ve merkez partileri aşırı sağcı Ulusal Birlik'e karşı birleşti

03-07-2024
Etiketler Ulusal Birlik Fransa Sol partiler Emmanule Macron Seçim
A+ A-

Haber Merkezi - Fransa'da sol ve merkez partilerin adayları, aşırı sağcı Ulusal Birlik'in genel seçimlerde ezici bir zafer kazanmasını önlemek için yarıştan çekildi.

Fransa'nın merkez ve sol partilerinin adayları, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisinin iktidara gelmesini engellemek için bir araya geldi.

Parti Başkanı Jordan Bardella'nın liderliğini yaptığı Ulusal Birlik, genel seçimlerin 30 Haziran'da gerçekleştirilen ilk turunda en çok oyu alan parti oldu. Buna rağmen, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Fransa'nın ilk aşırı sağcı hükümeti olmasını sağlayacak kesin zaferi kazanamadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci partisi Rönesans ve sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nden (NFP) aralarında birkaç bakanın da bulunduğu adaylar, Ulusal Birlik'teki rakiplerine karşı başarılı olma ihtimali en yüksek olan adayları desteklemek için yarıştan çekildi.

218 aday yarıştan çekildi

Le Monde gazetesine göre, seçimlerin ikinci turunda yarışması beklenen toplam 218 aday yarıştan çekildiğini belirterek, bu adayların 130'unun soldan, 82'sinin ise Macron'un Cunhuriyet İçin Hep Birlikte (Ensemble) koalisyonundan olduğunu bildirdi.

Yeşiller, Sosyalistler ve Komünistler ile birlikte Yeni Halk Cephesi ittifakının bir parçası olan sert sol France Unbowed partisinden François Ruffin, "Bugün tek bir hedefimiz var, Ulusal Birlik'in mutlak çoğunluğunu reddetmek," yorumunda bulundu.

Adayların çekilme kararı Pazar günü yapılacak ikinci turun sonucunu önemli ölçüde etkileyebilir.

Macron'un, Ulusal Birlik'in en çok oyu aldığı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki yenilginin ardından erken seçim çağrısı yapması ile Fransız siyaseti kaosa sürüklendi.

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan sonuçlara göre, Ulusal Birlik geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlerin ilk turunda birinci sıraya yükseldi. Bu, Macron'un erken seçim kararının geri teptiği şeklinde yorumlandı.

Partinin ilk turdan birinci çıkmasına rağmen aşırı sağın, Fransa Ulusal Meclisi'nin 577 sandalyeli alt kanadında çoğunluğu sağlamaya yetmeyeceğini gösterdi.

Macron'un koalisyonu oyların yüzde 21'inden azını aldı. Bu oy oranı, 2022 seçimlerinin eşdeğer aşamasındaki oy oranından daha düşük olsa da son AP seçimlerinde aldığı sonuçtan daha yüksek.

Ulusal Birlik'in mecliste mutlak çoğunluğu elde etmesi halinde başbakanı ve kabineyi atama hakkı olacak ancak Macron cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek.

 

Kaynak: Euronews

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli