İsrail’den askeri operasyon: 5 Filistinli öldürüldü

Haber Merkezi – İsrail güçleri, Batı Şeria'da 4'ü Cenin kentine düzenlenen hava saldırısında olmak üzere 5 kişiyi öldürdü, 27 kişiyi yaraladı. İsrail, operasyonun "terörist altyapıyı" hedef aldığını savundu.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Cenin kentine düzenlediği hava saldırısında 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, El-Bire kentinde de İsrail askerinin açtığı ateş sonucu 1 Filistinlinin başından vurularak yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail'in Cenin'e düzenlediği saldırıda, 7'si ağır olmak üzere 27 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail savaş uçakları, Cenin'de Filistinlilere ait bir evi 3 füzeyle hedef aldı.

İsrail askerleri söz konusu hava saldırısının ardından çok sayıda zırhlı araç ve iş makineleri eşliğinde kente baskın düzenledi ve 17 bin kişinin yaşadığı Cenin Mülteci Kampı'nı ablukaya aldı.

Görgü tanıkları, kampa baskın düzenleyen İsrail güçlerinin, Fetih Hareketi'ne bağlı Aksa Şehitleri Tugayı komutanlarından Zekeriya Zubeydi'nin ailesine ait evi kuşattığı bilgisini paylaştı.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Ev ve bahçe" adı verilen operasyonun "terörist altyapıyı" hedef aldığı ve Pazartesi sabahı da sürdüğü ifade edildi.

İsrail ordusunun açıklamasında, düzenlenen hava operasyonunda "silah deposu, teröristlerin buluşma yeri ve gözlem noktası olarak kullanılan bir komuta ve iletişim merkezinin" hedef alındığı ifade edildi. Hava saldırılarının ardından, İsrail ordusu yaklaşık 100 askeri araç ve kara birlikleri ile kente girdi.

İsrail Savunma Bakanı Joav Galant da, Cenin'de ordunun "aktif ve kararlı bir şekilde ilerleyeceğini" söyledi. Galant, İsrail'in savunma unsurlarının her senaryoya hazırlıklı olduğunu da sözlerine ekledi.

El-Bire'de 1 Filistinli öldürüldü

Ayrıca Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria'nın El-Bire kenti girişinde İsrail askerleri tarafından başından vurularak ağır yaralanan bir Filistinlinin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu.

Hamas'tan "savunma savaşı" vurgusu

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada ise "Cenin Mülteci Kampı'nı savunma savaşına, birlikte omuz omuza giriyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in, Batı Şeria’daki kanlı baskınları ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırıları ile yılbaşından bu yana öldürdüğü Filistinli sayısı 185'e yükseldi.

İsrail, Filistin toprağı olan Batı Şeria'yı 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda işgal etmişti.

Filistinliler Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü kapsayan topraklarda bir devlet kurmayı hedefliyor.