Rûdaw muhabiri Han Yunus’taki kampta zor şartlarda yaşayan Filistinlilerle buluştu

02-11-2023
Rûdaw
Etiketler Han Yunus Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail Filistin
A+ A-

Muhammed Salim

Erbil (Rûdaw) – İsrail’in devam eden saldırılarından kaçan Filistinliler, Gazze’nin güneyinde BM yardım kuruluşu tarafından kurulan çadır kamplarda zor koşullar altında yaşıyor.

Rûdaw muhabiri Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde BM'nin Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından kurulan kampta kalan bir aileyi ziyaret etti.

Yerinden edilmiş bir çocuk olan Gazal Obaid, "Gündüzleri çok sıcak olmasına rağmen çadırların içinde kalıyoruz. Geceleri ise üşüyoruz. Tek yatağımız var ve yerdeki battaniyelerin üzerinde uyumak zorunda kalıyoruz" diyerek durumlarını anlattı.

Obaid, şöyle devam etti: "Kendimizi yorgun hissediyoruz ve çok bitkin uyanıyoruz. Tuvalete gitmemiz gerektiğinde zorlanıyoruz. Bazen yarım saat, bir saat süren uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyoruz."

Gazal'ın babası Muhammed Obaid de kamplarında sağlanan temel hizmetlerden "sıfır" olarak bahsederek, "Elbette UNRWA kampındaki hizmetler sıfır, çünkü hizmet yok. Bu kamp insanları kabul etmeye hazır değil. Düzgün bir tuvalet veya su gibi hizmetleri yok. Şişe su satın almak zorunda kalıyoruz, kuyrukta beklemek zorunda kalıyoruz, üstelik kalorifer yakıtı da yok” diye konuştu.

Yerel otoritelerin yayınladığı verilere göre, İsrail bombardımanı Gazze'deki konutların yüzde 50'sinden fazlasının yıkılmasına neden oldu.

Filistin hükümeti yetkilileri Gazze Şeridi nüfusunun yarısından fazlasının yerinden edildiğini söylüyor.

Yerinden edilmiş bir kadın olan Fatima Radwan, "Durumumuz çok vahim. Su veya elektrik yok. Çamaşır yıkayamıyoruz... Hastaların, çocukların, yaşlıların bakımını yapacak yerimiz yok. Tuvalete gitmek bile uzun mesafeler yürümeyi ve ardından uzun kuyruklarda beklemeyi gerektiriyor” dedi.

Öte yandan UNRWA, okullara sığınan insanların gıda, su ve ilaca erişememeleri nedeniyle insani bir felaketin yakın olduğu uyarısında bulundu.

Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırıya İsrail’in karşılık vermesiyle yaklaşık bir aydır devam eden savaşta, Gazze, İsrail ve Batı Şeria’da aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 10 bine yakın insan hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli