Pentagon'dan Rûdaw'a Haniye'nin öldürülmesi sonrası ABD güçlerine saldırı olasılığına ilişkin açıklama

Washington (Rûdaw) – Pentagon Sözcü Yardımcısı, Irak’ın Babil vilayetinde Heşdi Şabi üssünü bombalarına ilişkin "[Babil'deki] Curf Sakhr saldırısının Yüksek Askeri Komite tartışmalarını etkilediğine inanmıyoruz" dedi. ABD’li yetkili "Güçlerimizi korumak için gerekli tedbirleri alacağımızı çok açık bir şekilde ifade ettik" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında Rûdaw TV’nin Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın 30 Temmuz’da Irak’ın Babil vilayetindeki Heşdi Şabi üssünün hedef almasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

Sabrina Singh şunları söyledi:

“Güçlerimiz saldırıya uğramak üzereydi. Benden defalarca duyduğunuz gibi bu konuda Irak hükümetiyle açık konuştuk. Bölgedeki güçlerimizin güvenliğinin sağlanması için her zaman gerekli tedbirleri alacağımızı söyledik.”

Pentagon Sözcü Yardımcısı, ABD güçlerine yönelik saldırıya izin verileceğine dair açıktan açıklamalar olduğunu belirterek, “Dünyanın neresinde konuşlanırsa konuşlansın güçlerimizin emniyetini ve emniyetini sağlamak için her zaman gerekli önlemleri alacağız” dedi.

Rûdaw Temsilcisinin soruları ve Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh’in cevapları şu şekilde:

Rûdaw: Irak hükümeti, saldırının ABD hükümetiyle diplomatik çabalarını ve teknik görüşmelerini boşa çıkaracağını söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Saldırı Irak hükümetiyle görüşmelerinizi etkiledi mi? Özellikle Yüksek Askeri Komite ile görüşmeler ve Irak hükümetiyle yaptığınız diğer görüşmeler?

Sabrina Singh: Bunun Yüksek Askeri Komite ile ilgili tartışmaları etkilediğini düşünmüyoruz. Bölgedeki güçlerimizin güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirleri alacağımızı zaten çok ama çok açık bir şekilde ifade ettik. 30 Temmuz hava saldırısında da bunu gördünüz. Güçlerimizin saldırıya uğramak üzere olduğunu gördüğümüz için bu eylemi gerçekleştirdik. Bu konuda Irak hükümetiyle, benden de defalarca açık açık duyduğunuz gibi, açık açık konuştuk, gizliden gizliye de bölgedeki güçlerimizin güvenliğinin sağlanması için her zaman gerekli tedbirleri alacağımızı söyledik. 30 Temmuz'da da aynısını yaptık. Gerekirse buna devam edeceğiz. Bizim tavrımız başından beri belliydi.

Rûdaw: İran'ın İsmail Haniye'nin öldürülmesine vereceği tepkiye gelince, Irak'taki İran destekli silahlı grupların Irak ve Suriye'deki ABD güçlerini hedef alması bekleniyor. Ülkesinde bu tür saldırıların önlenmesi için Irak hükümetiyle görüştünüz mü?

Sabrina Singh: ABD kuvvetlerine yönelik saldırılara izin verilmesinden açıkça söz eden açıklamalar duydum. İlk sorunuzda bu konuları yanıtladım. Dünyanın neresinde konuşlanırsa konuşlansın, güçlerimizin emniyet ve güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri her zaman alacağız. Spekülasyona girmeyeceğim.

30 Temmuz’da  Şii milis gücü Heşdi Şabi, Babil'deki 47'nci tugaylarına yönelik  insansız hava aracıyla düzenlenen füzeli saldırıda 4 üyelerinin öldüğünü ve yaralıların olduğunu duyurmuştu.

Bir Heşdi Şabi yetkilisi, ABD tarafından gerçekleştirilen saldırıda silah deposunun hedef alındığı yönündeki söylentilerin doğru olmadığını ve Babil'deki saldırının, tıbbi departmanı hedef aldığını söyledi.

Rûdaw'a konuşan Heşdi Şabi yetkili, "Dün gece 47. Tugay'ın askeri sağlık birimine düzenlenen saldırıda dört kişi öldü, dört kişi de yaralandı. Yaralılar Babil dışındaki hastanelere gönderildi. Bu haberler asılsızdır ve saldırıdan etkilenen bölge askeri sağlık teşkilatıdır. Bölgede silah ve mühimmat deposu bulunmamaktadır" dedi.