Neçirvan Barzani: Erbil’de ve Kerkük’te meydana gelen olayların arkasında PKK vardır

02-07-2024
Zinar Şino
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Avusturya KYB PKK Yangın
A+ A-

Viyana (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani Erbil, Kerkük ve Duhok’taki yangın sabotajlarıyla ilgili KYB’nin ilgisi olup olmadığına dair bir soruya, “Şahsi olarak eskiden partiye (KYB’ye) üye olmuş olabilirler. Bu ayrı bir mesele, ancak siyasi bir parti olarak KYB’nin bu meselenin arkasında olduğuna dair hiçbir delil ve kanıt yoktur” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’i resmi bir ziyaret kapsamında Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ve Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile Viyana'da görüştü.

Başkan Neçirvan Barzani görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino’nun dün ‘Irak İçişleri Bakanlığı’nın yangın sabotajlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında yakalanan şahısların PKK ve KYB ile bağlantıları olduğuna dair itarfları olduğu ifade edilmiş ancak KYB bu iddiaları reddetiğine ilişkin sorusunda Başkan Neçirvan Barzani, “PKK’nin bu işin arkasında olduğu açıktır. Erbil’de ve Kerkük’te meydana gelen olayların arkasında PKK vardır. Ancak siyasi bir parti olarak KYB’nin bu meselenin arkasında olduğuna dair hiçbir delil ve kanıt yoktur” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, Zinar Şino’nun sorusunu şöyle yanıtladı:

“Siz de biliyorsunuz; Tutuklananlar Bağdat ile Erbil arasındaki ortak bir operasyon sonrasında Kürdistan Bölgesi’nin emniyet güçlerinin de içerisinde olduğu bir operasyon neticesinde ve özellikle bu konuda Bağdat ile Erbil arasında yapılan işbirliği sonucunda tutuklanmıştır.

Bu tek taraflı bir mesele değil. Kürdistan Bölgesi tek taraflı olarak bu şahısları gözaltına almamıştır. Bağdat güvenlik güçleri ile Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik güçlerinin ortak çalışmasıyla yapılmıştır.

İfade edilenlere göre, PKK’nin bu işin arkasında olduğu açıktır. Erbil’de ve Kerkük’te meydana gelen olayların arkasında PKK vardır. Ancak KYB’nin bu konuyla ilgili bağlantısı şu ana kadar siyasi parti olarak bunu desteklediğine dair hiçbir delil yok.

Bağdat’ta yapılan soruşturmalar sonucu sizler de buna şahit oldunuz, bir örgütlenme olabilir, şahsi olarak eskiden partiye (KYB’ye) üye olmuş olabilirler. Bu ayrı bir mesele, ancak siyasi bir parti olarak KYB’nin bu meselenin arkasında olduğuna dair hiçbir delil ve kanıt yok.”

Avusturya ziyaretine ilişkin de konuşan Başkan Neçirvan Barzani, “Avusturya ile çok eski yıllara dayanan çok eski bir ilişkimiz var. Avusturya Dışişleri Bakanı Kürdistan Bölgesi ve Irak'ı ziyaret ettiğinde bizi Avusturya'ya davet etmişti. Biz de bu davete icabet temelinde bu ziyareti gerçekleştirdik. Bunun için Dışişleri Bakanımızla uzun bir toplantı yaptık. Dışişleri bakanı ve cumhurbaşkanıyla yapılan görüşmelerde Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin Avusturya ile ilişkilerinin geliştirilmesi ele alındı. Avusturya'nın bu ilişkiyi ekonomik, siyasi ve mali açıdan geliştirmek istediğini düşünüyoruz. Malumunuz üzere Avusturya’nın Bağdat'ta büyükelçilik mevcut ancak Erbil'de konsolosluk açılmasını istedik. Irak büyükelçisi de bu konuyu takip edeceğini ifade etti. Bu ilişkinin her yönüyle ilerlemesini umuyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli