THE TIMES: Savaşçılar İran’da askeri eğitim alıyor

02-07-2018
Rûdaw
Etiketler Taliban İran
A+ A-

Haber Merkezi- İngiltere merkezli The Times gazetesi, Afganistanlı yetkililere dayanarak verdiği haberinde, binlerce Taliban savaşçısının İran topraklarında, İran askeri akademisi tarafından eğitildiğine yer verdi.

 

The Times, İran’ın Taliban savaşçılarına sağladığı askeri eğitimin ABD ile gergin ilişkilere sahip Tahran yönetiminin Afganistan’daki nüfusunu artırdığını belirterek, bu ülkedeki savaşın seyrini kontrol altına almak istediğini ortaya koyduğu değerlendirmesinde bulundu.

 

Taliban’ın, Pakistan’ın Ketta kentindeki temsilcisi ile yapılan röportajın bir kısmına yer verilen haberde, ismi verilmeyen Taliban yetkilisinin, İran’ın Taliban savaşçılarına ABD ve NATO’nun Afganistan’daki çıkarlarına yönelik saldırıları yoğunlaştırma, IŞİD’e saldırı gücünü artırma şartıyla destek verdiğini ifade ettiği aktarıldı.

 

Söz konusu yetkiliye göre, İran ile Taliban arasında, savaşçıların eğitimine dair yapılan görüşmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmadan çekilme sinyali verdiği 6 ay öncesinden başladı.

 

Haberde ayrıca, Taliban’ın görüşmelerden sonra Mayıs ayında eğitim için ilk savaşçı grubunu İran’a gönderdiği bilgisini veren yetkili, bu savaşçıların İranlı yetkililer tarafından karşılanarak, Rojhılat’ın Kirmaşan bölgesinde bulunan özel kamplara götürüldüğünü söyledi.

 

İran’da bulunan Taliban’a bağlı bir askeri eğitmenin ifadelerine de yer verilen haberde, askeri eğitmenin verdiği bilgilere göre, Taliban savaşçıları, Kirmaşan’daki eğitimlerine Ramazan ayından 10 gün önce başladı.

 

Yaklaşık 600 Taliban savaşçısı kamplarda eğitim görüyor.

 

Kendisinin de İran’da askeri eğitim aldığını dile getiren Taliban eğitmeni, askeri taktiklerden, sürüş tekniklerine, el yapımı bomba üretiminden silah kullanımına kadar her türlü eğitimin savaşçılara verildiğini sözlerine ekledi. (Kaynak: Şarkul Avsat)

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli