Dünyanın gözü Stockholm +50 İklim Konferansı'nda

02-06-2022
Rûdaw
Etiketler BM İklim Konferansı Stockholm İsveç
A+ A-

Haber Merkezi - Aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres ve ABD İklim Elçisi John Kerry’nin de bulunduğu yüzden fazla ülkeden devlet başkanları ve çevre bakanları Perşembe ve Cuma günleri iklim krizini görüşmek üzere İsveç’in başkenti Stockholm'e gidiyor. Hedef, daha sürdürülebilir bir dünyaya geçişi hızlandırmak.

BM'nin Stockholm'de düzenlediği ilk çevre konferansının üzerinden 50 yıl geçti. Bu önemli çevre konferansını kutlamak için aynı yerde 2–3 Haziran günleri "Stockholm + 50: Herkes için sağlıklı bir gezegen- sorumluluğumuz, fırsatımız" temalı anma etkinlikleri düzenleniyor.

Olof Palme’nin inisiyatif alarak başlattığı ve 1972'deki “Soluduğumuz hava tek bir ülkeye ait değil, onu paylaşıyoruz" sloganıyla başlattığı iklim konferansına 50 yıl sonra İsveç yeniden ev sahipliği yapıyor.

"Büyük denizler ulusal sınırlarla bölünmez, kamu malıdır" diyerek başladığı "İnsan iklimi olarak bilinen alanda ne insanlar ne de milletler için bireysel bir gelecek yoktur. Geleceğimiz ortak onu birlikte paylaşmak ve şekillendirmek zorundayız" diyerek devam ettiği açılış konuşmasından 50 yıl sonra 129 ülkenin temsilcilerinin yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası gibi katılımcılar bu konferansta hazır bulunacak.

Hedef fikir, iş birliği ve yansıma için fırsat sunmak. Ancak amaç, iklim krizine karşı koymak için somut taahhütleri hızlandırmak.

BM, gezegeni tehdit eden odak alanlar belirledi; iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin kaybı, emisyonlar ve kirlilik.

Küresel çevre sorunlarının farkına varılıp, çözüm arayışlarının başlaması konusunda ilk ciddi uluslararası inisiyatif olan 1972 konferansının başlangıç tarihi olan 5 Haziran, günümüzde dünya çevre günü olarak kutlanmaktadır.

Konferansta bir ilk: İklim aktivistleri de konferansa katılıyor

Bu yılki konferansta bir ilk daha yaşanıyor: Daha önce liderlerin iklim değişikliğiyle mücadele için açıkladığı taahhütler çoğu zaman iklim aktivistlerinin gösterilerinin gölgesinde kalıyordu, hatta ortalığı yakıp, yıkıp kaldırımlarda taş bırakmayan protestolar kongre merkezlerine kadar taşınırdı.

Bu kez bütün dünyadan aktivistler sahiden kongre merkezinde olacak ama bir farkla; yüksek düzeyde resmi katılımcı olarak.

Gönül isterdi ki "Cesur bir karar vermenin zamanı geldi. Artık Acil eylem zamanıdır" şiarı ile gerçekleşecek olan yüzlerce etkinlik ve atölye çalışmalarının yapılacağı konferans salonunun girişindeki döşeli taşların üzerinde, Kürdistan’da görüş mesafesini azaltan temsili bir toz bulutu da olsaydı.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli