Türkmenistan Devlet Başkanı: Ülkede hiç koronavirüs vakası kaydedilmedi

Haber Merkezi - Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesinde şu ana kadar herhangi bir Covid-19 vakası tespit edilmediğini söyledi.

Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30’uncu yıldönümü nedeniyle Mir Tv ve Radyo Yayıncılık Şirketi’ne özel bir demeç veren Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesnin bağımsızlığını kazandığı günden itibaren elde ettiği başarılardan bahsetti.

Bağımsızlık yıllarında Türkmenistan milli ekonomisinin gelişmesine ve küresel ekonomiye entegrasyonuna yönelik programların uygulandığını ifade eden Berdimuhamedov, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) 8,4 kat arttığını ve Türkmenistan ekonomisine yapılan toplam yatırımın 209 milyar ABD dolarına yaklaştığını kaydetti.

Bu miktarın yüzde 66,6’sı, başka bir deyişle yaklaşık 140 milyar ABD doları üretim sektörüne yönlendirildiğini anlatan Berdimuhamedov, şu anda akaryakıt ve enerji kompleksi hariç, özel sektörün Türkmenistan GSYİH’sindeki payının yüzde 70’e ulaştığını söyledi.

Covid-19’la mücadele

Ülkede şu ana kadar herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadığını kaydeden Gurbanguli Berdimuhamedov, "Türkmenistan halkını koronavirüs belasından kurtarmayı nasıl başardınız" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Covid-19 tehdidinin ortaya çıktığı ilk günlerden itibaren, bir dizi örgütsel, yasal, finansal, ekonomik, sıhhi ve epidemiyolojik, tıbbi ve karantina önlemi öngören koronavirüse karşı birleşik bir ulusal strateji belirledik ve üzerinde çalıştık.

Tüm bu çalışmaları yönetmek için tehlikeli bulaşıcı hastalıklarla mücadele için bir hükümet komisyonu kuruldu. Bu komisyon hükümet üyelerini, bakanlık başkanlarını, ajansları ve yerel yürütme makamlarını içeriyordu.

Covid-19'un patlak vermesinden bu yana alınan ilk önlemler arasında, aşamalı bir sınır, göç ve gümrük rejimleri uygulamasını getirdik. Aynı zamanda, durumun nesnel olarak dikte ettiği, Türkmenistan ile yabancı ülkeler arasındaki uçuşlara kısıtlamalar getirildi.”

Türkmenistan’ın günümüzde risk altındaki insanlar için başarıyla kullanılan Rus Sputnik-V ve EpiVacCorona aşılarını tescil ettiren ilk on ülke arasında yer aldığını kaydeden Türmenistan Devlet Başkanı, “Bulaşıcı hastalıkları önleme çabalarının yanı sıra yeni karantina merkezleri inşa ediliyor, akut enfeksiyonlar sırasında yaşananlara benzer semptomları olan kişilerin olası tedavisi için bazı sağlık kurumları dönüştürülmekte, gerekli ilaçlar ve uygun tıbbi ekipman satın alınmaktadır” dedi.

Berdimuhamedov lider, "Aynı zamanda ülkemizde nüfusun genel tıbbi muayenesi yapılıyor ve insanların bağışıklık durumunu iyileştirmek için etkili önlemler alınıyor. Yapılan ve yürütülmekte olan bu tür çalışmalar sayesinde ülkemizde henüz bu hastalığa ait bir vaka tespit edilmemiştir" diye konuştu.

Resmi Türkmenistan makamları Covid-19 vakalarını doğrulamasa da, ülkede koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için maske zorunluluğu uygulanıyor ve ülkeye dış uçuşlar askıya alınmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) daha önce ülkedeki zatürre vakalarındaki artışla ilgili bilgilerle endişelerini dile getirmiş ve hükümetin Covid-19 ülke geneline yayılıyormuş gibi önlem almasını tavsiye etmişti.