Tacikistan IŞİD mensubu ailelere ait 84 çocuğu teslim aldı

02-05-2019
Rûdaw
Etiketler Tacikistan IŞİD Aile 84 çocuk Irak Bağdat Duşanbe Teslim aldı
A+ A-

Haber Merkezi - Tacikistan anne ya da babaları Irak’taki cezaevlerinde bulunan IŞİD mensubu ailelere ait 84 çocuğu Irak’tan teslim aldı.

 

Tacikistan uyruklu ailelerin Irak'taki 84 çocuğu, 30 Nisan’da özel uçakla Bağdat'tan Duşanbe'ye götürüldü.

 

Tacikistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, hükümetin girişimleriyle IŞİD'li Tacikistan uyruklu ailelere mensup 84 çocuk özel uçakla Bağdat'tan Duşanbe'ye getirildi.

 

Irak'taki cezaevi ve çocuk esirgeme kurumlarında Tacikistan uyruklu 95 çocuk ile 43 kadının bulunduğu tespit edildi.

 

Tacik çocuklar ülkeye götürülürken, 11 Tacik çocuğun daha ülkeye getirilmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

 

Yaşları 1,5 ile 15 arasında değişen çocukların bir kısmı Duşanbe Havalimanı'nda akrabalarına teslim edilirken, bir kısmı da çocuk esirgeme kurumlarına yerleştirildi.

 

Ülkeye götürülen çocukların bir kısmının daha önce aileleriyle birlikte Irak'a gittiği, bazılarının da o topraklarda doğduğu aktarıldı.

 

Çocukların birçoğunun babalarının IŞİD'e karşı düzenlenen operasyonlarda öldüğü, annelerinin IŞİD’e destek suçlamasıyla Irak'ta tutuklu bulunduğu vurgulandı.

 

Tacik makamlarına göre, çeşitli dönemlerde 1500'den fazla Tacik vatandaşı IŞİD saflarında savaşmak için Suriye ve Irak'a giderken, 100'den fazla Tacik vatandaşı ülkeye döndü, 500'e yakın Tacik vatandaşı da çatışmalarda öldü.

 

ABD Başkanı Donald Trump, 30 Nisan’da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kamplarında tutulan IŞİD mesnsupları için şu ifadeleri kullanmıştı:

 

“Suriye’de Hilafet’i yüzde 100 oranında yok etmek için son muharebelerde esir aldığımız 1800 IŞİD’ci tutuklu var. Şu an bu tehlikeli mahkumlarla ne yapacağımız konusunda kararlar alınıyor. Avrupa ülkeleri, bunun büyük ölçüde onların iyiliği için yapılmasına rağmen, hiç yardımcı olmuyor. Bizzat kendi ülkelerinden gelen mahkumları almayı reddediyorlar. Bu iyi değil!”

 

Şu ana kadar sadece Bosna ve Kosova IŞİD mensubu vatandaşlarını ve ailelerini teslim aldı. Avrupa ülkeleri IŞİD mensupları ve ailelerini ülkeleri için tehdit olduğu gerekçesiyle kabul etmiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli