Finlandiya sandık başına gitti

02-04-2023
Finlandiya sandık başına gitti
Finlandiya sandık başına gitti
Etiketler Finlandiya Seçimler Kürt aday
A+ A-

Haber Merkezi - Finlandiya'da genel seçim kapsamında oy verme işlemi başladı. Yerel saatle 09.00’da açılan sandıklar 20.00’de kapanacak.

Seçimde, 200 sandalyeli parlamentonun üyeleri belirlenecek.

Finlandiya halkı, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle gündeme gelen güvenliğin yanı sıra ülke ekonomisinde beklenen toparlanma için de bu seçime büyük önem veriyor.

Nüfusun yaklaşık 5 milyon 600 bin olduğu Finlandiya'da seçmen sayısının 4 milyon 546 bin olduğu belirtiliyor.

Adalet Bakanlığının bilgilendirmesine göre seçimin kesin sonuçlarının 5 Nisan'da açıklanması bekleniyor.

Uzmanlar, 2019 seçimlerinde birbirlerine çok yakın oy olan üç partiden hangisinin önde olacağı konusunda öngörüde bulunmanın zorluğuna dikkati çekiyor.

Son anketler, Ulusal Koalisyon Partisinin oyların yüzde 20,8'ini, Sosyal Demokrat Partinin yüzde 19,9'unu ve milliyetçi Gerçek Finler Partisinin yüzde 19'unu alacağını gösteriyor.

Ülkede çeşitli bölgelerde 22-28 Mart'ta tamamlanan erken oylamaya kayıtlı seçmenlerin yüzde 40'ı katıldı.

İlk defa 3 Kürt aday yarışacak

Finlandiya’da 11 seçim bölgesinde 2 bin 424 aday yarışacak. Tarihte ilk defa 3 Kürt aday da seçim yarışına katılacak. Kürt adayların üçü de kadın ve her biri ayrı bir partiden seçime girecek.

Resmi olmayan istatistiklere göre Finlandiya'da yaklaşık 20 bin Kürt yaşıyor ve yaklaşık 8 bin Kürt oy kullanma hakkına sahip.

Kürt adaylar

Adaylardan Şirin Namık, Kerkük doğumlu ve 1990'lardan beri Finlandiya'da yaşıyor. Yeşil Parti adayı Şirin Namık, gazetecilik yüksek lisansına sahip. Şirin Namık, yardım görevlisi olarak dünyayı gezdi ve kendi işinin sahibi.

Sol İttifak'tan milletvekili adayı Geşaw Bibani de Kerkük doğumlu. 1990'lardan beri Finlandiya'da yaşayan Geşaw Bibani, sağlık bölümü mezunu. Daha önce belediye seçimlerine katılan Bibani, yaşadığı kentin eğitim komitesi üyesi olarak çalıştı.

Rojhılat’ın Kirmaşan vilayeti Serpel Zehaw kentinde doğan Şeyda Sohrabi ise, 1996’da ailesiyle birlikte Irak’ın Ramadi kentindeki bir kamptan Finlandiya'ya göç etmiş. Siyaset bilimi alanında yüksek lisans yapan Sohrabi, daha önce Helsinki belediye meclisi üyesiydi. Şeyda Sohrabi, 5 partinin oluşturduğu Ulusal Koalisyon Partisi adayı. Dikkat çeken nokta ise her 5 partinin liderinin de kadın olması.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli