Polonya, 'Rus tehdidine’ karşı Belarus ile sınırlarında güvenliği sıkılaştırıyor

Diaspora (Rûdaw) – Polonya, Belarus'la olan 418 kilometrelik sınırı hattında güvenlik tedbirlerini sıkılaştırmak istiyor. Amaç sadece göçü engellemek değil, aynı zamanda sınırdan gelecek "Rus tehditlerini" önlemek için de böyle bir adım atılıyor.

Rûdaw TV Diaspora programı moderatörü Hemin Abdullah, Polonya'nın göçmenlere yönelik sınırlarında aldığı tedbirleri ve ülkenin başbakanının sınırda alınan tedbirlerin nedenlerine ilişkin açıklamasını yorumladı.

Polonya’da hükümet değişti ancak Belarus ile sınırların korunması konusunda izlenen politika değişmedi, aksine sınırların daha da sıkılaştırılması kararı alındı.

 Polonya Başbakanı Donald Tusk, ülkesinin sınırlarında daha sert önlemler alacağını belirtti. Tusk "sadece göç nedeniyle değil, Rusya'nın Belarus sınırından Polonya'yı tehdit etme yönündeki kötü niyeti nedeniyle de” böyle bir kararın alındığını duyurdu.

 Başbakan Tusk dün de ülkesinin Rus tarım ürünleri ithalatını yasaklayabileceğini söyledi.

Bu arada Almanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve İsviçre ile olan sınır kontrollerini Haziran ortasına kadar uzatma kararı aldı.

AB yasalarına göre üye ülkeler arasındaki sınırlar kontrol edilmiyor ancak Almanya ve diğer bazı ülkeler göçmenleri önlemek için periyodik olarak kontrol noktaları kuruyor.