Hol Kampı’ndaki Finlandiyalı çocuklara WhatsApp üzerinden eğitim

01-12-2021
Rûdaw
Etiketler Hol Kampı Finlandiyalı Eğitim Uzaktan Eğitim
A+ A-

Haber Merkezi - Finlandiyalı bir kadın, WhatsApp aracılığıyla başkent Helsinki'den, Rojava’daki Hol Kampı’nda bulunan Finlandiyalı IŞİD militanlarının çocuklarına eğitim veriyor.

Özel eğitim danışmanı olan Ilona Taimela, Finlandiya hükümeti tarafından, Rojava’nın Hesekê kentinin doğusundaki Hol Kampı’nda, Finlandiyalı IŞİD militanlarının çocuklarını eğitmekle görevlendirildi.

51 yaşındaki Taimela, WhatsApp aracılığıyla çocuklara uzaktan eğitim veriyor.

Ilona Taimela çaışması hakkında, “Finlandiyalı çocuklara yurtdışında eğitim veren bir okul var, ancak çok farklı bir şekilde, WhatsApp aracılığıyla ve gizlice” ifadelerini kullandı.

Hol Kampı’nda kalan kadınların çoğu yabancı ülkelerden Suriye'ye giden IŞİD militanlarının eşleri ve onlardan olan çocukları. Bunlar arasında 35 Finlandiyalı çocuk da var. Bu çocukların bir kısmı Finlandiya'ya geri gönderildi. Ancak kampta halen 15 Finlandiyalı çocuk bulunuyor.

Çocukların olağan yaşam mekanlarından bihaber yetiştiğini anlatan Ilona Taimela, “Bu çocuklardan bazıları binayı ve evi bilmiyorlardı çünkü hep çadırlardaydılar, bu yüzden onlara evin ne olduğunu açıklamamız gerekiyor. Ayrıca sandalyelerin, masaların ve mutfağın ne olduğunu da bilmiyorlar. Bu nedenle katetmeleri gereken uzun bir yol var. Aslında başladığımız ilk gün çok aktiftiler ve bize sesli mesaj gönderdiler. ‘Merhaba’ dediler. Sesleri çok güzeldi. ‘Nasılsın, seni gördüğüme sevindim’ falan diyorduk.

62 bin kişi yaşıyor

Operasyonun bölgedeki aşiret lideri ve ileri gelenlerinin talebinin ardından gelmesi dikkat çekiyor.

IŞİD’in Suriye’deki son kalesi olan Bağoz’un DSG ve ABD’nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçleri tarafından kontrol edilmesinin ardından IŞİD’li aileler Hol Kampı’na alınmıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Rojava ve Suriye’nin en büyük kampı olan Hol Kampı yüzde 90'ından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 62 bin kişiyi barındırıyor.

Kampta 57 farklı ülkeye mensup on binlerce kişi yaşıyor. Ancak çoğunluğunu Irak ve Suriyeliler oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne göre Hol'da 12 yaş altı 31 binden fazla çocuk yaşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli