Sarı Yelekliler sokaklarda: Yüzden fazla gözaltı ve yaralı

Haber Merkezi - Fransa'da akaryakıt fiyatlarına getirilen ek vergileri protesto eden "Sarı Yelekliler" bugün başkent Paris'te sokağa çıktı.

 

Kentin turistik merkezlerinden Champs Elysees ve Zafer Takı'nda toplanan yüzlerce protestocunun dağılması için polisler göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı.

 

Bölgedeki bazı dükkanlar kepenk kapattı. İçişleri Bakanlığı bölgeye çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA gönderdi.

 

Göstericiler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ofisi olan Elysee Sarayı'na yürümek istese de polis buna izin vermedi.

 

Polislere sarı boya fırlatıldığı protestoda en az 107 kişi polis tarafından gözaltına alındı, 11'i güvenlik görevlisi 65 kişi de yaralandı.

 

Gün boyu süren ve akşam da devam eden gösterilerde araçlar da ateşe verildi.

 

Reuters, polis ve sendika kaynaklarına dayandırdığı haberinde prostocuların polis aracından en az bir tüfek çaldığını, kent merkezinde bazı binaların da ateşe verildiğini yazdı.

 

Göstericiler ellerinde "Macron bize aptal muamelesi yapma" yazan dövizler taşıdı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise gösterilerin "kamuya hakaret" anlamına geldiğini söyledi.

 

Cumartesi sabahı basına konuşan Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, "Sorun çıkaranlar olabileceğini biliyorduk ve güvenlik güçlerimiz hazırlıklarını yapmıştı" dedi ve ekledi:

 

"Olay çıkaranlar protestocuların içinde küçük bir azınlık. Hükümet diyaloga hazır olan herkesle diyaloga açıktır."

 

 

Fransa'da başlayan "Sarı Yelekliler" protestosu, Belçika'nın ardından Hollanda'ya da sıçradı.

 

Cumartesi günü hükümet merkezi Lahey ile Maastricht, Groningen ve Nijmegen kentlerinde protesto gösterileri yapıldı. Polis, ilk belirlemelere göre 3 kişiyi gözaltına aldı.

 

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden iletişime geçen çok sayıda sarı yelekli gösterici, Cumartesi günü saat 13:00'de Lahey'deki parlamento binası (Binnenhof) önünde toplandı.

 

Polis, gösteri için izin alınmadığını belirterek, 100'den fazla kişinin parlamento önünde toplanamayacağını söyledi. Polis, protestoculara eylem için Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği binasının karşısında bulunan Malieveld alanını gösterdi.

 

Lahey'deki protesto

Protestocular, uyarı üzerine kısa süreliğine dağıldıktan sonra, tekrar parlamento önüne geldi. Polis, kendilerine hakaret eden iki göstericiyi gözaltına aldı.

 

Gösterinin düzenlenmesine öncülük eden isimlerden biri olan Ingeborg Westerhoff, Fransa'daki eylemlerden ilham aldıklarını söylüyor.

 

Amaçlarının, sorunları barışçıl yollardan dile getirmek olduğunu söyleyen Westerhoff, "Kendilerini şiddet yoluyla ifade etmek isteyenler varsa, o onların sorunu. Herkes kendinden sorumlu" diyor.

 

Ülkenin güneyindeki Maastricht kentindeki gösterilerde de, "kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle" bir kişi gözaltına alındı.

 

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan sarı yelekleri giydikleri için Sarı Yelekliler olarak adlandırılıyor.

 

Polisler caddelere büyük barikatlar kurdu

 

Üç haftadır devam eden protestolar Fransa'nın küresel ısınma ile mücadele etmek adına petrole ek vergiler getirmesine karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişledi.

 

Sarı Yelekliler'i herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor, bu nedenle hükümet de protestocularla müzakere etmekte zorlanıyor.

 

Cuma günü Başbakan Edouard Philippe ile protestocular arasında bir görüşme planlanmış, fakat görüşmeye yalnızca iki protestocu katılmış, katılımcılardan biri de "Görüşmenin canlı yayınlanması talebimiz kabul edilmedi" diyerek toplantıyı henüz başında terk etmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)