Lavrov: Türkiye, S-400’leri üçüncü ülkelere satmak için bizden izin almalı

Haber Merkezi - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’ye sattıkları ancak halen kullanılmayan ve üçüncü ülkelere satışı gündem gelen S-400’ler hakkında, “Sertifikasyon ile ürünleri teslim alan ülke bu silahlarla başka bir şey yapmak için onları satan ülkeden gerekli izinleri almalıdır” dedi.

Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta Türkiye ile yapılan hava savunma sistemi S-400 füzeleri için yapılan anlaşmaya dair konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu New York’ta basın toplantısı düzenledi.

CNBC-e New York Temsilcisi Betül Yürük’ün S-400’ler ile alakalı sorusunu yanıtlayan Lavrov, Türkiye ile imzalanan anlaşmada yer alan “son kullanıcı sertifikasyonu” gereği, silahları başka bir ülkeye satmadan önce Rusya’dan onay almak zorunda olduğunu söyledi. Lavrov, “Türkiye’nin sahip olduğu S-400 hava savunma sistemleri konusunda yapacak bir yorum yok. Sayın Erdoğan tecrübeli bir devlet adamı ve her konuda milleti ve ulusu adına faydalı olacak kararlar alıyor. Silahların satışına yönelik sözleşmede son kullanıcı sertifikasyonu adı altında bir ek mevcut. Bu sertifikasyon ile ürünleri teslim alan ülke bu silahlarla başka bir şey yapmak için onları satan ülkeden gerekli izinleri almalıdır” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi NATO sistemi ile uyumlu olmadığı için şu ana kadar kullanılamadı.

ABD ve diğer NATO üyeleri Rusya yapımı olan S-400'lerin kullanılmasına karşı çıkıyor.

Türkiye'nin 2,5 milyar dolar vererek satın aldığı S-400'ler için üçüncü ülkeye satılması şeklinde bir formül üzerinde çalışıldığı basına yansımıştı. Üçüncü ülkelerin Pakistan ya da Hindistan olabileceği konuşulmuştu.