Haber Merkezi - Fransa, komşuları Mali ve Burkina Faso'nun devrik hükümeti geri getirmek için herhangi bir dış müdahalenin savaş ilanı olarak görüleceğini duyurmasından bir gün sonra, yüzlerce Fransız ve AB ülkeleri vatandaşını Nijer'den tahliye etmeye başladı.
Reuters’ın haberine göre Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Bazum'u geri getirmek için güç kullanmakla tehdit ederken, yine askeri cuntalar tarafından yönetilen Mali ve Burkina Faso, Nijer'de darbecileri savunmaya gideceklerini söyledi.
Artan çatışma riskiyle İspanya, 70'ten fazla vatandaşını hava yoluyla tahliye etmeye hazırlandığını belirtirken; İtalya da bir geri dönüş uçuşu düzenleyeceğini bildirdi. Almanya da vatandaşlarını Fransız uçuşlarına katılmaya çağırdı.
Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İtalya'nın Nijer'de isyanla mücadele ve eğitim görevlerinde bulunan birlikleri var. Şu ana kadar askerlerin tahliye edildiğine dair bir açıklama yapılmadı.
Nijer'de darbe yapan askerler üst düzey politikacıları tutukladı ve hala sarayında tutulan Bazum'u da saraydan çıkarmaya yönelik her türlü yabancı girişime karşı çıkacakları yönünde uyarılarda bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, LCI TV'ye yaptığı açıklamada, "Nijer'de darbeyi ve durumun endişe verici olmaya devam ettiğini göz önünde bulundurarak, ülkeden ayrılmak isteyen Fransız vatandaşlarının bunu yapabilmelerini sağlamaya karar verdik” dedi.
Colonna, yüzlerce Fransa ve AB vatandaşını 24 saat içinde tahliye edeceklerini umduğunu söyledi.
Öte yandan Flightradar, Fransız silahlı kuvvetlerine ait bir uçağın Salı akşamı başkent Niamey havaalanından ayrıldığını gösterdi.
Nijer, nükleer enerji ve kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan radyoaktif metal uranyumun dünyanın en büyük yedinci üreticisi durumunda.
Ne olmuştu?
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahman (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.
ECOWAS 30 Temmuz'da düzenlediği olağanüstü zirvede, askeri cuntaya, Cumhurbaşkanı Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın